Majoritatea loturilor de cartofi de import, infestate cu o bacterie. Ce arată investigațiile ANSA
Full Article 1 minutes read

Majoritatea loturilor de cartofi de import, infestate cu o bacterie. Ce arată investigațiile ANSA

Doar 58 din 621 de probe de cartofi de import, investigate în perioada 12 septembrie-05 decembrie s-au dovedit a fi în conformitate cu normele Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Rezultatul a fost discutat în cadrul unei ședințe dintre reprezentanții ANSA și importatorii de cartofi, se arată într-un comunicat de presă, astăzi, 6 decembrie. În cazul a 24 de loturi, s-a dispus returnarea cartofilor în țara producătoare.

La întrunire au participat mai mulți importatori, precum și directorul general al ANSA, Vladislav Cotici,  directorul general adjunct al ANSA, Ela Maia, dar și reprezentanții direcțiilor de profil din cadrul instituției.

Astfel, în loturile de cartofi de import a fost depistată bacteria Clavibacter miciganensis, cunoscută ca și „putregaiul inelar al tuberculilor”. Infecția este periculoasă pentru cultură, iar pierderile pot ajunge și la 100% din producție. Bacteria este transmisă prin intermediul tuberculilor bolnavi, dar și prin sol, apă, insecte. Combaterea acesteia este practic imposibilă.

Rreprezentanții ANSA le-au cerut importatorilor să informeze consumatorul despre prezența bacteriei și, eventual, să comercializeze cartoful infectat la un preț redus, transmite INP.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: