Majoritatea parlamentară a adoptat proiectul cu privire la Codul Vamal
Full Article 2 minutes read

Majoritatea parlamentară a adoptat proiectul cu privire la Codul Vamal

Proiectul Codului vamal a fost aprobat în cea de-a doua lectură, cu 55 de voturi ale deputaților, în cadrul ședinței plenare din 13 august. Acesta urmează să fie votat în cea de-a treia lectură, finală, și să intre în vigoare din 1 ianuarie 2023. 

Inițiativa are drept scop unificarea, modernizarea și eficientizarea legislației vamale, precum și ajustarea acesteia la angajamentele asumate de Republica Moldova prin acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Obiectivele documentului constau în îmbunătățirea calității serviciilor prestate de către Serviciul Vamal agenților economici, sporirea gradului de securitate a datelor, reducerea costurilor și întârzierilor determinate de declararea bunurilor, diminuarea riscurilor de fraudare și de corupție prin monitorizarea online a operațiunilor vamale.

Noul Cod vamal vine să sistematizeze legislația vamală și va cuprinde actualul Cod vamal, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice. Acesta are 11 titluri, împărțite în capitole și în secțiuni, având peste o mie de file.

Proiectul noului Cod vamal al Republicii Moldova a fost elaborat, timp de trei ani, de diferite echipe ale instituțiilor guvernamentale, inclusiv Ministerul Finanțelor, Serviciul, Vamal,  în comun cu experții Băncii Mondiale.

Documentul este în concordanță cu prevederile Codului vamal al Uniunii Europene, fiind coordonat cu specialiștii Comisiei Europene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: