Imagine simbol

Tiraspolul anunță un protest de amploare față de noile prevederi ale Codului vamal. Reacția Chișinăului

Tiraspolul se pregătește pentru un protest de amploare, miercuri, 24 ianuarie, împotriva „presiunilor economice ale Chișinăului”. La manifestație sunt așteptate sindicatele din regiune, anunță autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului. Acțiunea ar urma să aibă loc în contextul recentelor modificări operate de Chișinău la Codul vamal, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să achite taxele în bugetul Republicii Moldova, începând cu 1 ianuarie 2024.

„În adresa Administrației orașului Tiraspol și a orașului Dnestrovsc a parvenit o sesizare privind organizarea unui miting, pe 24 ianuarie, a colectivelor muncitorești împotriva discriminării economice a locuitorilor din Transnistria de către conducerea Republicii Moldova”, anunță autoritățile de facto de la Tiraspol.

De menționat că, conform indicațiilor date astăzi, 22 ianuarie, de către liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, forțele neconstituționale din regiune își vor spori activitatea de „monitorizare și contracarare a posibilelor acte teroriste”. În acest sens, „forțele armate și ale securității” din regiune își vor întări domeniul de activitate cu dronele, vor „întări frontierele” și „lupta cu atacurile cibernetice”, dar și vor depune efort „să faciliteze trecerea frontierei”.

ACTUALIZARE: Contactat pentru o reacție, Biroul politici de reintegrare și-a exprimat „regretul” în privința protestului anunțat în stâmga Nistrului. „Tiraspolul continuă regizarea evenimentelor propagandistice ce nu au nimic în comun cu libertatea de exprimare și cu libertatea de întrunire, care sunt nu doar interzise în regiune ci și persecutate penal, mai ales dacă nu coincid cu pozițiile factorilor decizionali regionali”, au declarat reprezentanții Biroului pentru NM.

În ceea ce privește indicațiile date de Kransnoselski, Biroul a precizat pentru NM că autoritățile naționale competente vor monitoriza „cu atenție” evoluția situației din regiune și vor interveni cu „măsurile ce se impun”.

„Semnalele de alertă invocate de Tiraspol nu e clar la ce se referă și pe ce argumente se bazează, persistând senzația că se navighează în spații virtuale”, a mai precizat Biroul de reintegrare.

***

Amintim că un protest similar a fost organizat pe 11 ianuarie, la punctul Bender-Varnița. Manifestanții au spus atunci că modificările la Codul vamal vor duce la creșterea bruscă a prețurilor și le-au cerut autorităților de la Chișinău să renunțe la ele. „Jefuirea poporului nu este calea spre Europa”, au scandat ei. Detalii – AICI.

În replică, Biroul pentru politici de reintegrare a declarat pentru NM că „este important să facem diferența între libertatea de exprimare care în mod continuu este cenzurată și persecutată în regiunea transnistreană și evenimentele regizate de actori propagandistici ce încalcă constant suveranitatea și integritatea teritorială a țării”.

***

Noul Cod vamal al Republicii Moldova, intrat în vigoare la 1 ianuarie, obligă agenții economici din regiunea transnistreană să plătească taxe vamale la bugetul de stat. Până acum, deși companiile din stânga Nistrului erau înregistrate la Chişinău, plăteau taxe vamale la bugetul transnistrean. Schimbarea a provocat nemulțumirea autorităților de la Tiraspol, care acuză Chişinăul că împovărează fiscal companiile transnistrene. Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a dat asigurări pe 10 ianuarie că, în pofida presiunilor Tiraspolului, Chișinăul nu va renunța la modificările din Codul vamal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: