Malul drept: fără dificultăți la acoperirea electricității pentru 12 ianuarie. Pe malul stâng, deconectările au fost reduse la 3 ore
Full Article 6 minutes read

Malul drept: fără dificultăți la acoperirea electricității pentru 12 ianuarie. Pe malul stâng, deconectările au fost reduse la 3 ore

Malul drept al râului Nistru și-a acoperit consumul de electricitate pentru ziua de 11 ianuarie, fără a activa contracte de avarie. Sursele utilizate au inclus importuri din România – mai mult de 53% și alte peste 46% – din producția internă. Potrivit Guvernului, nu sunt înregistrate dificultăți nici la acoperirea consumului pentru 12 ianuarie. Ce ține de malul stâng, a comunicat Guvernul, se recurge în continuare la deconectări în evantai. Pe 12 ianuarie, deconectările au loc o dată pe zi cu durata de 3 ore. Deconectările vizează și satele Copanca și Varnița, controlate de Chișinău. 

Situația pe malul drept al râului Nistru

Guvernul a raportat că, pe 11 ianuarie, malul drept al râului Nistru a înregistrat un consum total de 13 792 000 kWh. Acesta a fost acoperit integral pe baza contractelor comerciale, fără necesitatea activării contractelor de avarie. Vârful de consum al energiei electrice a fost înregistrat între orele 18:00 și 20:00, cu un consum maxim de 921 MW.

Sursele de energie utilizate au fost:

SA „Termoelectrica” – 29,89%;

SA „CET-Nord” – 4,32%;

Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,17%;

Energie regenerabilă – 11,26%;

Soldul de import al energiei electrice (MD/RO) – 53,36%.

Potrivit Guvernului, nu sunt înregistrate dificultăți nici la acoperirea consumului de energiei electrică pentru data de 12 ianuarie.

„Furnizorul central al energiei electrice, SA „Energocom”, a informat despre rezervarea capacității comerciale suficiente la hotarul cu România”, au menționat reprezentanții Guvernului. Potrivit instituției, consumul total de energie electrică pentru 12 ianuarie se estimează a fi mai mic cu aproximativ 10% decât cel înregistrat pe 11 ianuarie.

Situația pe malul stâng al râului Nistru

În ceea ce privește malul stâng al râului Nistru, a comunicat Guvernul, consumul total de energie electrică a fost de 3 672 000 kWh. Peste 90% din electricitate a fost produsă de către centrala de la Cuciurgan.

„Factorii de la Tiraspol recurg în continuare la deconectări în evantai ca urmare a deficitului acut de energie electrică, în condițiile în care MGRES/Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari nu au capacitatea de producție suficientă. Pentru 12 ianuarie, deconectările energiei electrice, în regiunea transnistreană, vor avea loc o dată pe zi cu durata de 3 ore, în intervalele 13:00-16:00 pentru o parte din locuitori, între orele 16:00-19:00 pentru o altă parte și între orele 19.00-22.00”, au menționat reprezentanții Guvernului.

Potrivit Guvernului, deconectările vizează și satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale.

***

Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.

Înainte de aceasta, pe 28 decembrie 2024, concernul rusesc Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care erau direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025. Chișinăul a purtat discuții cu conducerea companiei despre continuarea furnizării gazului pe ruta transbalcanică, însă aceasta a refuzat. Într-un final, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a oprit livrările destinate regiunii transnistrene din 1 ianuarie, invocând neachitarea unei pretinse datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internațional.

Din volumele de gaz rusesc era acoperit necesarul de consum al regiunii transnistrene și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

După oprirea livrărilor de gaz, consumatorii casnici din stânga Nistrului au început să se încălzească cu echipamente electrice. Începând cu 3 ianuarie pe malul stâng al Nistrului au loc întreruperi de energie electrică, în contextul în care locutorii din stânga Nistrului consumă mai mult curent electric decât produce sistemul energetic. Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că astfel se pot evita avariile și deconectările îndelungate. În zilele de 7, 8 și 9 ianuarie, întreruperile au fost de câte 8 ore zilnic. Pe 10 și 11 ianuarie au avut loc întreruperi programate cu durata de 5 ore, o dată pe zi.

Între timp, Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Detalii AICI. Compania „Tiraspoltransgaz” ar fi refuzat propunerea. Detalii AICI. Totodată, în luna decembrie, Guvernul de la Chișinău ar fi venit cu soluții către responsabilii din regiune. „Până astăzi nu avem niciun răspuns”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan. Detalii AICI. Pe 6 ianuarie, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a spus că nu a primit nicio scrisoare oficială din partea Chișinăului cu privire la asistență. Detalii AICI. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a prezentat scrisoarea prin care autorităților nerecunoscute de la Tiraspol li s-a propus sprijin. Detalii AICI.

***

Pe 6 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a decis că 14 localități din Zona de Securitate, aflate sub controlul Chișinăului dar care sunt racordate la infrastructura energetică a malului stâng al Nistrului, vor fi conectate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor din cadrul Moldovagaz. Totodată, două dintre acestea vor fi conectate și la rețelele electrice ale Premier Energy.  Detalii AICI.

Pe 9 ianuarie, președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian au efectuat o vizită de lucru în Zona de Securitate. La fața locului au fost prezenți și reprezentanți ai companiilor Moldovagaz și Premier Energy. În prima parte a zilei, oficialii au vizitat satul Varnița. În a doua parte a zilei, Maia Sandu a fost în satele Copanca și Hagimus din raionul Căușeni. În timpul unor declarații de la Varnița, Maia Sandu a declarat că localitățile din Zona de Securitate au nevoie de lemne, peleți, inclusiv generatoare. „Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate”, a adăugat președinta. Detalii AICI.

Tot pe 9 ianuarie, președintele interimar al Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că localitățile din Zona de Securitate pot fi conectate la rețelele Moldovagaz în maximum 3 luni de zile iar procedura include lucrări care presupun traversarea râului Nistru. Ultimele sunt efectuate de companii specializate și se regăsesc în România. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: