facebook/Ion Ceban

„MAN are propria agendă”. Precizările lui Ceban, după ce Vlah a propus un pact anti-PAS pentru viitorul Parlament 

Ion Ceban a declarat că Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”, la conducerea căruia se află, „are propria agendă și se conduce în continuare doar de interesele cetățenilor și ale țării”. Precizările au fost făcute la scurt timp după ce președinta Partidului „Inima Moldovei” Irina Vlah a propus semnarea unui pact între patru partide, printre care și Mișcarea Alternativa Națională, pentru a-și asuma „obligația de a nu face coaliţie cu PAS în viitorul Parlament”. 

În ultima perioadă, tot mai mult s-au activat cei de la guvernare, tot mai multe partide extraparlamentare, dar și diferiți lideri de opinie și experți care „poartă grija” Partidului MAN. Partidul MAN are propria agendă și se conduce în continuare doar de interesele cetățenilor și ale țării. Așa cum am reușit în Chișinău, va fi în toată țara”, a scris Ceban pe o rețea de socializare.

Pe 28 ianuarie, președinta Partidului „Inima Moldovei” Irina Vlah s-a adresat către trei partide din Moldova – Partidul Socialiştilor (PSRM), Mișcarea Alternativă Națională (MAN) și „Partidul Nostru” – cu propunerea de a semna un pact. Prin semnarea pactului, cele trei partide – „cu şanse de a trece în viitorul Parlament” – își asumă „obligaţiunea de a nu face coaliţie cu PAS în viitorul Legislativ”. Textul pactului, a menționat Vlah, va fi transmis celor trei partide ca într-un final liderii acestora să-l semneze.

La scurt timp, liderul socialiștilor Igor Dodon a scris pe o rețea de socializare că încă săptămâna trecută PSRM a lansat un apel către opoziție ca să-și consolideze eforturile împotriva PAS, „inclusiv prin semnarea unui angajament comun”. „Astăzi am observat că această inițiativă a fost susținută și de una dintre partidele opoziției. (…) Toate partidele care vor accede în parlament trebuie să formeze o majoritate parlamentară împotriva PAS”, a adăugat Dodon.

A comentat inițiativa Irinei Vlah și Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS). Pentru NewsMaker, PAS a declarat că „singurul pact care poate exista este cel pentru pace, dezvoltare și prosperitate” și că „altă opțiune va însemna război, sărăcie și frică”. Detalii AICI.

***

Pe 23 ianuarie, premierul Dorin Recean a anunțat că alegerile parlamentare ar putea fi organizate, cel mai probabil, în luna septembrie 2025. Detalii AICI.

Înainte de aceasta, în noiembrie 2024, NewsMaker a întrebat-o pe Maia Sandu cu cine este pregătit PAS să colaboreze în viitorul Parlament, în cazul în care nu va obține un număr majoritar de mandate de deputați. „Este pregătit PAS să coopereze cu formațiunea lui Renato Usatîi sau cea a lui Ion Ceban?”, a fost întrebarea NM. Președinta a declarat că partidele integre trebuie să se întâlnească și să stabilească un plan de acțiune pentru a preveni cumpărarea de voturi de către oligarhul fugar Ilan Șor la parlamentare. Șefa statului a sugerat că PAS ar putea colabora în viitorul Parlament cu formațiunile politice care au acces în Legislativ în mod cinstit, nu prin corupere electorală. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PSDE propune crearea „Alianței Moldova Europeană” și răspunde acuzațiilor lui Gligor

Partidul Social Democrat European (PSDE) propune formarea unei noi alianțe politice, „Alianța Moldova Europeană”, despre care afirmă că va pune „Moldova pe primul loc” și va reprezenta „o alternativă pro-europeană veritabilă”. Într-un comunicat de presă, PSDE a răspuns la acuzațiile lui Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, și a criticat Blocul „Împreună”, acuzându-l că ar fi „un instrument creat și controlat de PAS”, menit să „fragmenteze votul pro-european” și „să blocheze apariția unei opoziții reale”.

„Sub pretextul „integrității” și „reformismului”, acest bloc joacă de fapt un rol de anexă electorală, cu misiunea de a atrage voturile celor peste 30% de alegători pro-europeni care s-au dezamăgit de guvernarea PAS. Este o tactică cinică, dar clasică: creezi o copie de rezervă, sabotezi orice altă alternativă și apoi promovezi ideea votului „util”, în care PAS devine singura opțiune acceptabilă. Acesta nu este pluralism politic – este manipulare. Nu este unirea forțelor pro-europene – este dezbinare strategică, în folosul exclusiv al PAS”, se arată în comunicatul PSDE.

Formațiunea susține că Blocul „Împreună” a fost conceput ca „o fațadă”, unde ar fi acceptate doar partidele obediente, în timp ce cele care vin cu inițiative sunt „discreditate”.

„PSDE, CUB, LOC – toți au fost atacați sau respinși tocmai pentru că refuză să fie controlați”, afirmă reprezentanții partidului.

Partidul a răspuns declarațiilor liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, care a menționat PSDE într-o postare, în care s-a referit la faptul că liderul Ligii Orașelor și Comunelor (LOC), Alexandru Bujorean ar fi promovat în Blocul „Împreună” formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„Noi, PSDE, nu suntem interesați să participăm la acest teatru politic. Nu căutăm aprobarea PAS și nici nu acceptăm să fim catalogați pe criterii politice inventate în birourile lor de PR. Respingem categoric campaniile de stigmatizare lansate împotriva noastră și a altor partide care nu se supun dictatului PAS. Cei care se pretind “gardieni ai moralei” nu fac altceva decât să repete același tipar: excludere, discreditare, control”, susține formațiunea.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Blocului „Împreună” referitor la declarațiile PSDE. Vom reveni ulterior cu poziția acestora.

***

Pe 7 iulie, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor” (LOC) și-a anunțat retragerea din Blocul politic „Împreună”, precizând că va participa separat la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Reprezentanții LOC au declarat că blocul politic din care făceau parte și-a pierdut direcția inițială și a fost transformat într-un „instrument politic izolat”, în care dialogul și deschiderea au fost înlocuite cu „tergiversare, etichetări și jocuri de culise”.

Aceștia au acuzat PAS că ar ademeni oameni din bloc pe listele lor electorale. În cadrul podcastului Gonța Media, Alexandru Bujorean a declarat că PAS ar fi propus blocului Împreună trei mandate de deputat pentru cele patru partide din bloc. 

Purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare a declarat pentru NM că PAS „este în discuții cu partidele proeuropene”.

„Ne dorim o listă cât mai reprezentativă și unitatea forțelor europene. Le mulțumim celor care se alătură acestui efort de menținere a Moldovei pe calea cea dreaptă în alegerile din toamnă”, a declarat Adriana Vlas, reprezentanta PAS.

Plecarea LOC din Blocul politic „Împreună” a generat un val de acuzații și replici între liderii politici implicați. Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, susține că retragerea formațiunii conduse de Alexandru Bujorean ar fi fost provocată de refuzul celorlalte partide de a accepta în alianță formațiuni și persoane asociate cu fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

„La ultima ședință a Consiliului de coordonare a Blocului Împreună, Bujoreanu a insistat repetat asupra extinderii Blocului prin accederea PSDE, PNM și CUB. Vă aduc aminte că Comisia Electorală Centrală a depistat în listele de subscripție depuse de CUB în alegerile prezidențiale, liste identice cu cele depuse de Victoria Furtună. Concluziile le faceți Dvs, nemaivorbind de faptul că CUB a sabotat Blocul Împreună în alegerile prezidențiale. Propunerea lui Bujorean a fost refuzată unanim de Partidul Schimbării, PPDA și Partidul Verde Ecologist și acesta este motivul adevărat al plecării Ligii Orașelor și Comunelor din Blocul Împreună”, a menționat Gligor.

Blocul „Împreună”, o alianță politică pro-europeană, a fost înființat în aprilie 2024. Inițial, acesta a fost format din Partidul Schimbării, Liga Orașelor și Comunelor, Platforma pentru Demnitate și Avedăr și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB). În august 2024, CUB a părăsit blocul politic. În schimb, pe 1 martie, la bloc a aderat Partidul Verde Ecologist.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: