MAN întinde mâna tuturor partidelor care au acces în Consiliul Municipal: „Să dăm dovadă de maturitate politică și seriozitate”
Full Article 6 minutes read

MAN întinde mâna tuturor partidelor care au acces în Consiliul Municipal: „Să dăm dovadă de maturitate politică și seriozitate”

Primarul capitalei Ion Ceban, tot el lider al Mișcării Alternative Naționale (MAN), a declarat că fracțiunea partidului său din Consiliul Muncipal Chișinău (CMC) este deschisă să colaboreze cu celelalte formațiunii care au obținut mandate în CMC. Ceban a spus că MAN a analizat programele electorale propuse de formațiunile care au acces în CMC, „în special” cel propus de fracțiunea Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS), și este pregătit să susțină și să realizeze cel puțin 60% din acesta. Totodată, edilul a menționat că fracțiunea MAN este dispusă să implementeze 60% din programul electoral al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), dar și alte proiecte înaintate de restul formațiunilor din CMC.

Ceban vrea colaborare în CMC

În cadrul unui briefing de presă din 13 noiembrie, Ion Ceban a declarat că MAN lansează astăzi Platforma Chișinău – o platformă de discuții a partidelor care au acces în Consiliul Muncipal Chișinău despre proiectele de dezvoltare a capitalei.

Ceban a anunțat că fracțiunea MAN din CMC este gata să coopereze cu toate partidele care au acces în Consiliu.

Partidul MAN, căruia i-au fost încredințate 33,25% din intențiile de vot ale alegătorilor pentru consiliul muncipal și care urmează, în rezultatul acestui vot, să dețină 20 de mandate de consilieri muncipali, propune tuturor partidelor care au acces în Consiliul Muncipal Chișinău să lucrăm pentru municipiul Chișinău. Noi ca și în mandatul precedent, ne asumăm să realizăm maximum din angajamentele pe care le-am propus chișinăuienilor și vom face tot posibilul ca acest indicator să ajungă la 100% realizări. Suntem gata să susținem și să realizăm proiectele propuse în campania electorală de către celelalte partide. Acele proiecte care țin nemijlocit de competența directă a Primăriei MunicipiuluiChișinău și care vin în dezvoltarea orașului. Totodată, suntem gata să intervenim și să susținem acele proiecte care nu țin nemijlocit de competența Primăriei Chișinău, dar să colaborăm cu instituțiile statului (…) Aceste proiecte au fost propuse de Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și alte partide”, a spus el.

„Am analizat programele electorale, în special al PAS”

Primarul a spus că MAN a analizat programele electorale ale partidelor care au obținut mandate în CMC, „în mod special” pe cel propus de PAS. Aceasta a menționat că fracțiunea formațiunii sale din consiliul municipal este pregătită să susțină și să realizeze minimum 60% din promisiunile electorale făcute de partidul de guvernare.

Noi am făcut o analizăm a acestor angajamente, a principalelor partide, în special PAS și declarăm următoarele. Din programul electoral al fracțiunii PAS care au fost votați în CMC și în care se vor regăsi, la fel, 20 de consilieri ai PAS, suntem gata să implementăm minimum 60% din acest program. Suntem de acord cu multe din proiectele propuse și pe care putem să le implementăm împreună pentru locuitori. (…) Spre exemplu, cursele reabilitate, termoizolarea blocurilor, drumuri reconstruite, achiziționare de transport nou, construcția de străzi și legături importante în infrastructura rutieră cum ar fi Alibișoara și Mesager, reabilitarea căilor de acces către școli și grădinițe, reabilitarea Circului și Filarmonicii pe partea care ține nemijlocit de competența municipiului Chișinău. Sunt proiecte care nemijlocit țin de competența Guvernului, dar și aici suntem gata să contribuim. Crearea unui parc industrial, program de suport al micului business, digitalizarea procesului de eliberare a actelor, sterilizarea și plasarea animalelor fără adăpost, asigurarea 100%  a orașului cu apă și canalizare. Și alte proiecte, dacă putem să ne unim eforturile atât cu fracțiunea muncipală, câte și nemijocit cu Guvernul în această privință”, a declarat acesta.

De asemenea, fracțiunea MAN este gata să susțină și să implementeze și 60% din programul electoral propus de PSRM.

La fel, am analizat programul electoral al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, care au fost votați cu 9,64%, iar în CMC urmează să fie reprezentați de către 6 consilieri municipali. Suntem gata să includem, la fel, 60% din programul electoral propus de PSRM în această privință. Asta ar însemna terenuri de joacă în grădinițe, protecția copiilor rămași fără supraveghere părintească, program de granturi pentru implementarea inițiativelor tinerilor, Programul „Clubul Seniorilor”, modernizarea instituțiilor de învățământ pentru a îmbunătăți condițiile, dezvoltarea sectorului de sănătate, protejarea spațiilor verzi și multe, multe alte programe și proiecte care au fost prezentate de către PSRM”, a spus Ceban.

Primarul a adăugat că fracțiunea MAN pledează și pentru realizarea proiectelor „benefice” propuse în campania electorală și de către celelalte formațiuni care au acces în CMC – PCRM, Partidul „Renaștere” și Platforma DA.

„Să dăm dovadă de maturitate politică și seriozitate”

În acest context, Ceban a făcut apel la unitate către partidele din CMC pentru a realiza proiectele promise cetățenilor.

Vă invităm la masa de dialog. Haideți împreună să dăm dovadă de maturitate politică, de seriozitate și, în primul rând, de ceea ce așteaptă oamenii. (…) Oamenii așteaptă realizarea proiectelor care le-au fost promise în campania electorală. Noi nu suntem astăzi în drept să divizăm societatea, atâta timp cât locuitorii ne-au acordat acest vot. Trebuie să-i unim pe toți, să ne unim în aceste obiective de realizare nemijlocită a programelor propuse”, a spus el.

Primarul capitalei a declarat că MAN este gata să înceapă discuțiile privind colaborarea pentru implementarea proiectelor în Chișinău pe 22 noiembrie. Până atunci, a spus Ceban, fracțiunile pot trimite în format electronic MAN-ului „orice sugestie sau propunere”.

Amintim că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale. În urma scrutinului, Ion Ceban a câștigat al doilea mandat consecutiv de primar al municipiului Chișinău, acumulând  50,62% din voturile alegătorilor.

Lista formațiunilor care au acces în CMC și numărul de mandate obținute:

– MAN (20 de mandate);
– PAS (20 de mandate);
– PSRM (6 mandate);
– PCRM (2 mandate);
– Partidul „Renaștere” (1 mandat);
– Platforma DA (1 mandat);
-Partidul „Nostru” (1 mandat).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: