Manifestație cu zeci de mii de manifestanți la Praga pentru gaz ieftin din Rusia și neutralitate
Full Article 2 minutes read

Manifestație cu zeci de mii de manifestanți la Praga pentru gaz ieftin din Rusia și neutralitate

Câteva zeci de mii de oameni au participat, miercuri, la o demonstrație anti-guvernamentală în capitala Cehiei. Printre solicitările demonstranților se numără încetarea susținerii față de Ucraina, în special furnizarea de armament, asigurarea gazului natural din Rusia la preț mic, neutralitatea Cehiei. Principala revendicare a demonstranților este demisia premierului Petr Fiala, care promovează o politică agresivă față de Moscova, scrie Radio Svoboda pe 29 septembrie. 

Demonstrația a fost organizată de aceleași forțe politice ca și acum o lună, când la o manifestație similară au participat circa 70 de mii de oameni. De această dată, numărul participanților a fost mai mic. Acțiuni de protest au avut loc, însă, și în alte orașe ale Cehiei.

Printre organizatori se numără lideri ai partidelor naționaliste și eurosceptice, bloggeri și activiști civici. Unii dintre ei nu-și ascund simpatiile pro-ruse, deși organizatorii insistă că principala lor preocupare este creșterea prețurilor la carburanți și serviciile comunale, inflația înaltă și alte probleme economice. Aceștia dau vina pe Uniunea Europeană și actuala guvernare de la Praga.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat că protestul precedent ar fi fost organizat de forțele pro-ruse, care nu țin cont de interesele Cehiei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: