MĂR insistă că prevederile ultimei decizii emise de CNESP sunt neclare
Full Article 3 minutes read

MĂR insistă că prevederile ultimei decizii emise de CNESP sunt neclare

Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova „Măr” insistă că ultima decizie a Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) nu prevede modalitatea de prezentare a documentației COVID-19 din partea vizitatorilor localurilor și nici mecanismul de verificare a acestor documente. Reprezentanții Asociației au publicat, pe 14 septembrie, o nouă adresare către responsabilii din domeniul sănătății.

Potrivit MĂR, Codul Activităților Economice din Moldova nu prevede tipologii precum „club de noapte” și „ring de dans”.

„Autoritățile statului din nou emit doar decizii generale cu caracter de executare, fără a explica mecanismul de implementare și de control. Astfel, lăsând la latitudinea instituțiilor cu funcție de control, aprecierea subiectivă a respectării sau nerespectării deciziei CNESP”, se menționează într-un comunicat emis pe 14 septembrie de către „MĂR”.

Mai mult, potrivit Asociației, ambiguitatea prevederilor au ca și consecință controale neîntemeiate din partea organelor de forță în rândul tuturor unităților de alimentație publică

Reacția vine după ce, în ajun, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV Chișinău, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că restaurantele nu cad sub incidența deciziei respective.

„La intrarea în local, așa cum prezintă biletul, așa prezintă certificatul. Atât timp cât abia este în proces de dezvoltare sistemul digital care ne va permite să monitorizăm rapid intrările. Se permite prezentarea certificatului atât descărcat în telefon, cât și pe hârtie. Ring de dans și club de noapte nu este restaurant, din câte știu”, a explicat Ala Nemerenco.

Totodată, Asociația reiterează necesitatea creării unui consiliu consultativ pe lângă CNESP, pentru a evita astfel de situații, care, potrivit lor, „reduc din eficiența măsurilor adoptate pentru sănătatea publică și subminează, atât autoritatea instituțiilor responsabile, cât și a mediului de afaceri”.

Amintim că ultima decizie emisă de CNESP prevede că accesul persoanelor cu vârsta de 18 ani şi mai mult la evenimente publice, se premite doar cu prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă, prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR și prezentarea concluziei medicale confirmative în cazul persoanelor care au suportat COVID-19.

Pe 10 septembrie, MĂR a publicat o declarație prin care solicită precizări din partea CNESP, pe motiv că Hotărârea Comisiei nu prevede o instrucțiune, fie un mecanism de implementare a procesului de prezentare a documentației COVID-19 de către consumatori și nici procedura de control din partea instituțiilor cu funcție de control. Mai mult, potrivit Asociației, prin prevederile generale „club de noapte” și „ring de dans” nu este clar care tipuri de unități de alimentație publică vor fi supuse verificărilor sau care din activitățile din cadrul acestora.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: