60% din populația țării va beneficia de compensația maximă la plata facturilor la energie. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, care a menționat că autoritățile elaborează mecanismul de acordare a compensațiilor. Spatari a spus că mai mult de jumătate din populația țării este foarte vulnerabilă energetic și doar 1% din cetățeni își permit să-și achite factura la încălzire și energie electrică la tarifele actuale.
Spatari a declarat că statul a elaborat criteriile celor 4 categorii de vulnerabilitate energetică, iar potrivit calculelor preliminare mai mult de jumătate din populație se încadrează în gradul maxim de vulnerabilitate energetică. Ceea ce înseamnă că 60% din populație va beneficia de valoarea maximă a compensației.
„Principalul criteriu în baza căruia familiile vor fi divizate pe categorii de vulnerabilitate este ponderea cheltuielilor energetice în bugetul gospodăriei, cât la sută din bugetul gospodăriei se duce pe achitarea facturilor la energie”, a precizat Spatari, menționând că familiile care cheltuie mai mult de 2/3 din buget pe aceste facturi vor fi încadrate în categoria maximă de vulnerabilitate energetică.
„Și aici e vorba de 2/3 din gospodăriile din această țară. Adică 60% din populație va primi compensația maximă. 15% din populație va primi o compensație ridicată, apropiată de cea maximă, doar 1% din populație se află în categoria celor non-vulnerabili”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, relatează IPN.
Potrivit ministrului, toți cetățenii vor completa online formularul vulnerabilității energetice, unde vor indica veniturile familiei, numărul membrilor familiei, modalitatea de încălzire pe timp de iarnă și ponderea valorii facturilor în bugetul familiei.
Cetățenii vor completa și declarația pe propria răspundere prin care vor confirma corectitudinea datelor.
„Dacă valoarea cunoscută de stat este mai mare decât valoarea declarată, în calcul se va lua valoarea cunoscută. Va exista și declarația pe propria răspundere, nu am inventat-o noi, ea există de când e țara. Scopul compensațiilor este să ne asigurăm că facturile sunt plătite”, a mai spus ministrul.
Menționăm că în prezent, consumatorii casnici achită un tarif de 22,99 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!