antena3.ro

Marea Britanie a semnat cu Suedia și Finlanda o declarație de apărare reciprocă, inclusiv militară

Regatul Unit va oferi orice asistență, inclusiv militară, Suediei și Finlandei, care iau în calcul posibilitatea de a adera la NATO dacă sunt supuse agresiunii unei țări terțe. Acest lucru se precizează în două declarații comune, care au fost semnate miercuri de prim-ministrul britanic la Stockholm și apoi la Helsinki. Textul documentelor confirmă, de asemenea, poziția comună a acestor țări în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, scrie BBC.

„Dacă Suedia este atacată şi apelează la noi pentru a ne cere sprijin, i-l vom oferi”, a afirmat şeful guvernului britanic într-o conferinţă de presă comună cu şefa guvernului suedez la Stockholm.

„Dacă una dintre cele două ţări ar suferi un dezastru sau un atac, Marea Britanie şi Suedia şi-ar oferi asistenţă în multe feluri (…), incluzând mijloace militare”, a precizat Magdalena Andersson, premierul Suediei.

Boris Johnson urmează să semneze un acord similar cu Finlanda în timpul unei vizite la Helsinki la sfârşitul zilei de miercuri, conform cabinetului său.

Îngrijorate de reacţia Rusiei la cererile lor probabile de aderare la NATO aşteptate în zilele următoare, cele două ţări nordice încearcă să obţină garanţii de securitate bilaterale pe perioada dintre candidatura lor şi intrarea oficială în Alianţa Nord-Atlantică, ceea ce ar putea dura mai multe luni.

Au avut loc discuţii în primul rând cu marile puteri ale NATO – SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, potrivit liderilor celor două ţări.

„Declaraţia politică de solidaritate” semnată miercuri cu Londra este primul acord oficial anunţat public

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Delegația UE la Chișinău, prima reacție după protestul transportatorilor: „Rămânem deschiși să discutăm”

Delegația Uniunii Europene la Chișinău a declarat pentru NM că rămâne deschisă la dialog cu Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) și ar putea organiza o întrevedere cu reprezentanții acesteia în curând. Precizările au fost făcute după protestul organizat de transportatori în ajun, în fața clădirii misiunii diplomatice.

Delegația UE a luat act de protestul organizat de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto. Rămânem deschiși să discutăm preocupările operatorilor de transport, iar Delegația UE este în contact cu reprezentanții APOTA pentru a organiza o întâlnire în zilele următoare”, a declarat Delegația UE.

Amintim că, pe 22 iulie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport a organizat un protest în fața sediului Delegației UE la Chișinău. Transportatorii cer de la autorități ca metodologia de calcul a tarifelor pentru serviciile de transport să fie aprobată și publicată, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să renunțe și să retragă proiectul privind sistemele eGPS și e-bilet și ANTA să retragă scrisorile prin care a obligat adaptarea vehiculelor pentru transportul persoanelor cu dizabilități.

Prezent la fața locului, președintele APOTA, Olega Alexa, a explicat de ce manifestația are loc anume la sediul Delegației UE. „Toate acele trei cerințe și chestiunile care sunt legate de aceste cerințe, evenimentele care au loc acum, recent, sau nu de mult au avut loc și influențează ramura transportului de pasageri, vor fi descrise prin prisma procesului de integrare în Uniunea Europeană”, a spus el.

Protestul la sediul Delegației UE face parte dintr-o serie de manifestații anunțate anterior de APOTA. Prima a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, pe 9 iulie.

***

Mai multe despre nemulțumirile transportatorilor puteți afla în interviul jurnalistului NM Nicolae Paholnițchi cu președintele APOTA (AICI).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: