customs.gov.md

Mărfuri de peste 1 milion de lei din Ucraina, introduse ilegal în R. Moldova. Contrabandiștii riscă până la 10 ani de închisoare (VIDEO)

O grupare infracțională specializată în contrabandă cu mărfuri de larg consum în proporții deosebit de mari a fost destructurată de ofițerii Serviciului Vamal, în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate și procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit unui comunicat de presă emis de Serviciul Vamal, produsele erau transportate ilicit din Ucraina, prin regiunea transnistreană. Membrii grupării, cu vârste cuprinse între 31 și 40 de ani, au fost plasați în arest la domiciliu.

Activitatea infracțională a învinuiților a fost stopată în rezultatul unui filaj al serviciilor specializate, care au stabilit modalitatea de operare, perioada și traseul de deplasare al acestora.

Patru membri ai grupării au fost reținuți în flagrant, în rezultatul unei ambuscade organizate la intrare în municipiul Chișinău. În una dintre mașinile stopate au fost găsite mai multe colete cu articole vestimentare introduse prin contrabandă, iar un alt autoturism era utilizat pe post de antemergător, cu scopul de a monitoriza traseul și de a semnala eventuale filtre de control.

Conform materialelor cauzei penale, mărfurile erau achiziționate de la piața „KM7” din orașul Odessa și introduse în țară prin regiunea transnistreană, cu eludarea posturilor vamale interne de control. Învinuiții utilizau mijloace de transport închiriate sau împrumutate, pe care le schimbau periodic pentru ca să nu intre în vizorul organelor de drept.

Valoarea bunurilor depistate depășește suma de 1 milion lei.

Investigațiile pe acest caz continuă în vederea stabilirii întregii arii infracționale și identificării tuturor persoanelor implicate. În cazul în care vinovăția bărbaților va fi demonstrată în instanța de judecată, aceștia riscă pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de până la 10 ani pentru infracțiunea de contrabandă comisă de două sau mai multe persoane.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: