„Șansă”

Marina Tauber, lipsită de imunitate parlamentară pentru a 9-a oară. Câți deputați au votat „pentru”

Deputata independentă Marina Tauber, membră a echipei oligarhului fugar Ilan Șor, a fost lipsită de imunitatea parlamentară pentru a noua oară, în legătură cu statutul de învinuit într-un dosar privind amestecul în înfăptuirea justiției. În cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 14 martie, 57 de deputați PAS au votat un proiect de lege care prevede acest lucru. Marina Tauber a calificat cauza penală drept „presiune politică”. 

Încă un procuror a cerut ridicarea imunității lui Tauber

În debutul ședinței din 14 martie, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat că procurorul general interimar Ion Munteanu a înregistrat o cerere privind ridicarea imunității deputatului Marina Tauber. Pe parcursul zilei, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități s-a întrunit în ședință, în cadrul căreia au elaborat proiectul de lege privind ridicarea imunității. Ulterior, acesta a fost introdus pe ordinea de zi. 

În continuare, Ion Munteanu s-a prezentat în plenul legislativului, unde a prezentat motivarea cererii de ridicare a imunității.

Șeful Procuraturii Generale (PG) a declarat că, pe 30 octombrie 2023, a pornit o cauză penală privind imixtiune în înfăptuirea justiției pe numele Marinei Tauber. 

Munteanu a explicat că, pe 12 aprilie 2023, la Curtea de Apel Chișinău a avut loc ședința de judecată din dosarul „Frauda bancară” în care Ilan Șor a fost învinuit și, mai târziu condamnat la 15 ani de pușcărie. În timpul ședinței, după ce magistrații au respins cererea avocaților inculpatului privind reluarea cercetării judecătorești și de recuzare a completului de judecată, Marina Tauber a intrat în sală și a rostit „mesaje ofensatoare și jignitoare” la adresa oamenilor legii. Potrivit lui, deputata a scandat „Jos judecători corupți”și „Jos procurori”. Procurorul general interimar a spus că Tauber a amenințat magistrații cu blocarea procesului de judecată prin invocarea faptului că afară așteptau 3 000 de susținători ai Partidului „ȘOR” care vor periclita desfășura desfășurarea ședinței de judecată. 

În acest context, Ion Munteanu a solicitat aleșilor poporului să aprobe ridicarea imunității parlamentare a Marinei Tauber.

„Este presiune politică”

Înainte de vot, Tauber, care participa la ședință, a ținut un discurs la tribuna centrală a legislativului. Deputata a sugerat că dosarul penal care a fost pornit este unul „politic”

Vreau să vă spun, stimați colegi, și din opoziție, și de la guvernare, că noi într-adevăr vom intra în istorie, nu doar a țării noastre, dar a globului pământesc, pentru așa un dosar de râs și de plâns. Eu nu știu dacă voi v-ați sfătuit sau ați auzit opiniile experților din domeniul justiției, care, apropo, nu sunt prietenii sau susținătorii noștri. Toată lumea aplaudă această cauză pentru că este într-adevăr un sfârșit și pentru Procuratura Generală – sper că nu o să mai un dosar penal pentru că-mi expun părerea – și pentru partidul de guvernare, care susține acțiunile acestei Procuraturi Generale. Eu nu am văzut să vină un procuror general cu atâta agresivitate și deodată cu atâtea acțiuni în adresa deputaților la care le este ridicată imunitatea. Se vede că aveți ceva personal împotriva dl Șor și a noastră. Nu o să veniți niciodată aici să ridicați alte imunități, este clar, chiar dacă alți colegi din PAS vor încălca legea. Este presiune politică”, a declarat ea.

Ulterior, deputații au trecut la procedura de vot a proiectului privind ridicarea imunității. Inițiativa a fost adoptată cu votul a 57 de deputați PAS. 8 parlamentari au votat contra proiectului de lege, iar alți 17 – s-au abținut.

***

Precizăm că nu este pentru prima dată când deputatei Marina Tauber i se ridică imunitatea parlamentară. Totuși, pentru fiecare cauză penală, este nevoie de un nou proces de ridicare a imunității pentru a putea trimite dosarul în instanța de judecată. Prima dată, deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019. Pe parcursul anului 2022, ea a fost lipsită de imunitate de patru ori, iar în 2023 – de trei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: