Măștile de protecție textile, interzise în România. Cei care le vor purta riscă amenzi de până la 500 EUR
Full Article 2 minutes read

Măștile de protecție textile, interzise în România. Cei care le vor purta riscă amenzi de până la 500 EUR

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) din România a decis noi restricții pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. Astfel, în spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi premise, scrie digi24.

Potrivit hotărârii CNSU, excepție fac câteva categorii de persoane. Este vorba despre copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane. Sunt scutiți de această obligativitate și reprezentanții cultelor religioase, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante sau activități sportive.

În cazul nerespectării acestor măsuri, persoanele riscă amendă până la 2500 RONI sau echivalentul a circa 500 EUR. Este ca și cum nu ar avea mască, spune ministrul de Interne al României, Lucian Bode, într-un interviu pentru Digi24. Bode a explicat și cum se va face verificarea în teren.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode.

„Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a mai spus ministrul.

De asemenea, Bode a fost întrebat care este amenda pentru cineva care poartă mască, dar nu este mască chirurgicală.

„Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a conchis ministrul de Interne.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică al României, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.036 de cazuri noi de infectare cu Covid-19. De la începutul pandemiei până în prezent, 58.997 de persoane diagnosticate cu SARS – CoV – 2 au decedat.

 

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: