Piața centrală
Максим Андреев, NewsMaker

Măștile de protecție textile, interzise în România. Cei care le vor purta riscă amenzi de până la 500 EUR

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) din România a decis noi restricții pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. Astfel, în spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi premise, scrie digi24.

Potrivit hotărârii CNSU, excepție fac câteva categorii de persoane. Este vorba despre copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane. Sunt scutiți de această obligativitate și reprezentanții cultelor religioase, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante sau activități sportive.

În cazul nerespectării acestor măsuri, persoanele riscă amendă până la 2500 RONI sau echivalentul a circa 500 EUR. Este ca și cum nu ar avea mască, spune ministrul de Interne al României, Lucian Bode, într-un interviu pentru Digi24. Bode a explicat și cum se va face verificarea în teren.

„Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat Lucian Bode.

„Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a mai spus ministrul.

De asemenea, Bode a fost întrebat care este amenda pentru cineva care poartă mască, dar nu este mască chirurgicală.

„Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a conchis ministrul de Interne.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică al României, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.036 de cazuri noi de infectare cu Covid-19. De la începutul pandemiei până în prezent, 58.997 de persoane diagnosticate cu SARS – CoV – 2 au decedat.

 

 

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев, NewsMaker

Moldovenii care solicită vize în SUA, obligați să-și declare rețelele sociale. Anunțul Ambasadei

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău anunță că solicitanții de viză sunt obligați să enumere toate numele de utilizator și pseudonimele pe care le-au folosit pe rețelele sociale în ultimii cinci ani, în formularul de cerere de viză DS-160. Misiunea diplomatică precizează că fiecare solicitant trebuie să certifice, înainte de semnare și depunere, că informațiile completate în cererea de viză sunt corecte și conforme cu realitatea.

„Omiterea informațiilor de pe rețelele de socializare ar putea duce la refuzul vizei și la ineligibilitatea pentru vize ulterioare”, avertizează Ambasada SUA în Moldova.

Anunțul vine la câteva zile după ce Ambasada SUA a recomandat solicitanților de vize temporare din categoriile F, M și J – dedicate în principal studenților și elevilor – să permită accesul public la conturile personale de pe rețelele sociale.

***

Amintim că, pe 27 mai, publicația Politico a scris că administrația președintelui Donald Trump le-a cerut ambasadelor și consulatelor americane din străinătate să nu mai programeze noi interviuri pentru vizele de studii și schimburi culturale, în condițiile în care Departamentul de Stat se pregătește să extindă verificările pe rețelele de socializare pentru studenții străini.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a refuzat să comenteze informațiile apărute în presă, dar a declarat că Statele Unite folosesc „toate instrumentele disponibile” pentru a verifica persoanele care intenționează să viziteze țara.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: