În cadrul ședinței comune din 23 martie, dintre președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu și președinta legislativului, Zinaida Grecianîi, au fost discutate cinci subiecte principale pentru gestionarea crizei provocate de pandemia de COVID-19. Anunțul a fost făcut de către șeful statului, în cadrul unei conferințe de presă.
- Persoanele în etate. „Experiența anterioară arată că vârstnicii merg în număr mare la poștă pentru a-și ridica pensiile. Pentru a ne asigura că nu vom avea prea mulți pensionari împreună, am decis să aprobăm mai multe mecanisme: achitarea pe card (acolo unde este posibil), crearea unui cordon pentru cei care merg să ridice pensiile, crearea unui grafic pentru a ridica plățile fără riscuri”, a menționat Dodon.
- Regim special în toată țara. Șeful statului a anunțat că armata ar putea fi implicată în procesul de gestionare a crizei provocate de pandemia de coronavirus. Acesta a menționat, însă, că în prezent, nu este nevoie de acest lucru. „La această etapă, practic, situația este gestionată. Dar am putea implica și colegii de la Ministerul Apărării, în caz de necesitate”, a precizat șeful statului.
- Președintele Igor Dodon a anunțat că, începând de luni, 23 martie, se ridică restricțiile pentru activitatea anumitor magazine. Este vorba despre agenții economici care comercializează dezinfectanți, piese de schimb, cât și despre magazinele agricole și cele care vând piese de schimb pentru tehnica agricolă.
- Învățământ. Președintele Igor Dodon a menționat că 30-35% dintre profesori au fost instruiți și orele de studiu se vor face exclusiv online.
- Ajutorul extern. „Am primit mai multe loturi de suport din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). La sfârșitul săptămânii va veni lotul medical din China și așteptăm și un lot de suport din partea Federației Ruse, la care ne-am adresat săptămâna trecută”, a anunțat Igor Dodon.
Precizăm că, potrivit celor mai recente date prezentate de reprezentanții Ministerului Sănății, în Republica Moldova sunt 94 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19.
*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.