captură/N4

Medicul stomatolog Dragoș Galbur anunță înființarea Partidului Național Moldovenesc

În Republica Moldova ar putea apărea un nou partid – Partidul Național Moldovenesc. Anunțul a fost făcut de către Dragoș Galbur, un medic stomatolog stabilit timp de câțiva ani în Irlanda și revenit recent în țară. Pe timpul guvernării Partidului Democrat, acesta a deținut funcția de șef al Direcției Relații internaționale și Asistență Externă la Ministerul Sănătății din Chișinău.

Noi putem porni o mișcare a noastră. Eu, împreună cu mai mulți tineri, cu studii în străinătate, cu experiență în scriere de proiecte internaționale, oameni care au adus bani în Republica Moldova, care au lucrat în administrație publică, în sistemul de învățământ, sistemul de sănătate… punem baza unei formațiuni politice conservatoare moderne de centru-dreapta. Chiar dacă s-ar părea că cuvântul „modern” nu prea vine în armonie cu docrina conservatoare, eu zic că vine, pentru că trăim în 2022. Prin această formațiune vrem și vom schimba radical lucrurile”, a declarat Dragoș Galbur la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

Noua formațiune politică se va numi Partidul Național Moldovenesc.

Acest partid vine să unească, să promoveze discursul de unitate, de dragoste și să unească aici. Vorbim de integrarea în UE, unirea cu România, dar nu suntem uniți aici, între Prut și Nistru. (…) UE este calea noastră și noi suntem europeni încă de pe vremea lui Ștefan cel Mare mai europeni decât europenii. Eu vreau să fim mândri și să știm că suntem europeni. (…) Eu am avut o atitudine dușmănoasă, nu știu de unde, față de Găgăuzia, toată viața. Acum stau și mă gândesc: de ce, dacă trăim în aceeași țară? De ce nu putem să fim un popor al R. Moldova, din care să facă parte găgăuzi, ruși, ucraineni, bulgari, ș.a.m.d, unde noi, moldovenii, suntem majoritari”, a mai spus Galbur.

Dragoș Galbur are 34 de ani și este de profesie medic stomatolog. Fost șef al Direcției Relații internaționale și Asistență Externă la Ministerul Sănătății din Chișinău, în timpul mandatului Ruxandei Glavan. A deținut și funcția de consilier medical la cel mai mare spital privat din Transilvania – Spitalul Sf. Constantin din Brașov. A urmat programul MBA în Healthcare Management la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sergiu Prodan

Când va fi reconstruită Filarmonica? Ministrul Culturii: „nu e doar despre pereți, ci despre artiști”

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezent la ședința Parlamentului pentru a prezenta proiectul privind crearea unui fond pentru cinematografie, a răspuns la întrebarea opoziției legată de banii colectați pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale și ce s-a făcut cu aceștia. Răspunzând la întrebarea deputatului PSRM Vladimir Odnostalco, Prodan a declarat că actuala guvernare dezvoltă cultura „pentru oameni, de dragul oamenilor, iar Filarmonica nu înseamnă doar pereți, ci artiști”. El a menționat, de asemenea, că în perioada sovietică au fost construite multe centre culturale care au ajuns să fie abandonate.

„În perioada Uniunii Sovietice, s-au construit foarte multe săli, Case de cultură enorme care au fost părăsite de viață și de activitate culturală chiar pe timpul sovietic. Acea degradare în care s-au adus o sumedenie de case de cultură… Avem case de cultură cu peste o mie de locuri în localități cu 70 de case. Noi construim și dezvoltăm cultura pentru oameni, de dragul oamenilor și Filarmonica nu înseamnă doar pereții. Filarmonica înseamnă artiștii”, a declarat Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii a precizat că imediat după incendiul din 2019, au fost donați circa 6 milioane de lei, care se află în contul Ministerului Finanțelor. „Aceste fonduri sunt destinate exclusiv procesului de construcție și nu pot fi utilizate pentru alte etape, precum elaborarea proiectului tehnic”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Prodan, a fost organizat un concurs internațional de idei pentru reconstrucția Filarmonicii, iar în urma acestuia au fost selectate trei proiecte câștigătoare – două din Germania și unul din Republica Moldova. Costurile estimate pentru reconstrucție variază între 35 și 75 de milioane de euro – „în condiția unei filarmonici modeste”.

„Noi ne dorim o filarmonică acustică, care să trezească dorința marilor artiști mondiali să vină, să evolueze aici, pe scena noastră”, a subliniat ministrul.

El a adăugat că reconstrucția va începe în momentul în care bugetul va permite o investiție majoră, dar între timp Filarmonica își continuă activitatea prin artiștii săi.

„Reconstituirea sălii care a ars în 2019 – este un obiectiv la care vom trece imediat când bugetul ne va permite, după satisfacerea tuturor necesităților oamenilor de cultură, în primul rând, ne va permite să investim în proiecte de infrastructură pentru activitatea acestor oameni. Vom investi exact în momentul în care această investiție va fi una posibilă și de amploare, până atunci filarmonica Națională activează”, a subliniat Prodan.

Amintim că incendiul de la Filarmonica Națională care a avut loc pe 24 septembrie 2020 a afectat clădirea în proporție de circa 80 la sută. Au ars ambele săli de concerte, cele două scene, arhiva cu partituri, dar şi zeci de instrumente muzicale, printre care şi trei piane. Ulterior, Ministerul Culturii a anunțat un concurs de proiectare pentru o nouă clădire a Filarmonicii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: