provincial.md

Membrii CUC s-au întrunit la Bender. Șeful IGP, inclus echipa cu statut permanent a delegației Republicii Moldova

După o pauză de câteva săptămâni, membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) au reușit să organizeze o ședință ordinară la 18 noiembrie curent. În cadrul reuniunii de lucru, părțile l-au confirmat în calitate de copreședinte al CUC din partea Federației Ruse pe Evgheniy Vereșceaga, care a mai ocupat această poziție între anii 2014-2017. Iar, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Iurii Podarilov a fost inclus în echipa cu statut permanent a delegației Republicii Moldova. 

După soluționarea aspectelor organizatorice, delegațiile au audiat și au aprobat rapoartele săptămânale ale Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situația în Zona de Securitate, anunță printr-un comunicat delegația țării noastre în Comisia Unificată de Control,

Delegația Moldovei a transmis Comisiei o adresare prin care a respins retorica falsă difuzată anterior în presă de exponenții Tiraspolului cu referire la echipele mobile ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova/

În același timp, delegația Chișinăului a readus în atenția Comisiei prezența abuzivă a postului „grăniceresc” pe direcția Cremenciug-Slobozia, fixat de mai multe ori în rapoartele de monitorizare ale Misiunii OSCE în Moldova.

În context, delegația Republicii Moldova a solicitat suportul reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE în Comisie pentru a determina Tiraspolul să elimine acest post ilegal pentru a se restabili libertatea de circulație pe acest segment al Zonei de Securitate.

„Tot la ședința de azi, delegația Republicii Moldova a scos la iveală o altă mostră de manipulare crasă a opiniei publice de către Tiraspol, de această dată legată de zborurile autorizate deasupra Zonei de Securitate. Astfel, au fost aduse dovezi că Comandamentul Militar Întrunit a fost informat regulamentar cu câteva zile înainte despre efectuarea de către un grup de piloți amatori a unor zboruri de antrenament în raza localităților Vadul lui Vodă și Molovata cu aparate de zbor de mici dimensiuni care nu au nimic în comun cu structurile de forță. La fel, Comandamentul Militar Întrunit a fost anunțat regulamentar și despre tranzitarea teritoriului Republicii Moldova de către un helicopter, autorizată de organizațiile internaționale relevante și de MoldATSA”, se mai arată în comunicat.

Potrivit delegației Republicii Moldova, denaturarea datelor și expunerea eronată a situației, este în detrimentul obiectivului de consolidare a încrederii și generează tensionarea relațiilor în cadrul Comisiei Unificate de Control.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maria Ciobanu

Alegeri 2025: două foste judecătoare și un adept al valorilor „tradiționale” vor să colecteze semnături pentru a candida independent

Trei noi potențiali candidați independenți vor să ajungă în Parlament și au făcut, pe 21 iulie, primul pas oficial: au depus cereri la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a obține listele de subscripție, necesare colectării semnăturilor. Printre ei – două foste judecătoare.

Astfel, au solicitat eliberarea listelor de subscripție pentru a colecta de sine stătător semnăturile necesare fosta judecătoare Natalia Clevadî, care a picat evaluarea integrității etice și financiare, precum și fost judecătoare Victoria Sanduța, cunoscută pentru criticile sale anti-guvernare.

În cursa pentru un loc în viitorul Parlament vrea să intre și Victor Grosu. Analiza profilului său de pe rețelele de socializare arată că promovează valorile „tradiționale” și sprijină activ Mitropolia Moldovei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Rusiei. Într-un videoclip în care își anunță intenția de a candida independent, Grosu afirmă că, dacă va ajunge deputat, se va opune „propagandei păcatului LGBT” și va pleda pentru „echitate socială”.

Amintim că, pe 20 iulie, CEC a recepționat primele cereri de înregistrare a candidaților la funcția de deputat la alegerile parlamentare. Au depus actele două partide politice: Acțiune și Solidaritate și Democrația Acasă. Dacă vor fi înregistrate, PAS va figura primul în buletinul de vot, iar Democrația Acasă – al doilea.

Tot pe 20 iulie, la CEC Comisie au fost înregistrate cereri din partea a patru potențiali candidați independenți care și-au înaintat candidaturile la funcția de deputat: Olesea Stamate, Andrei Năstase, Eleonora Rusu și Sergiu Rența.

***

Precizăm că, pentru a fi înregistrat, candidatul independent prezintă la CEC liste de subscripție care conțin semnăturile a cel puțin 2000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la această prevedere, o candidată femeie prezintă semnăturile a cel puțin 1000 și cel mult 2500 de susținători cu drept de vot.

Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: