mfa-pmr.org

Membrii CUC s-au întrunit la Bender, dar ședința nu a avut loc. Însă „ministrul de Externe” al Transnistriei s-a întâlnit cu șeful Misiunii OSCE

Membrii Comisiei Unificate de Control s-au reunit la Bender la 15 octombrie curent. Ședința însă nu a avut loc și a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Asta după ce părțile nu au reușit să se pună de acord în privința ordinei de zi. 

Potrivit unui comunicat publicat în seara de 15 octombrie de Biroul politici de reintegrare, delegația Republicii Moldova a insistat în continuare pe includerea în ordinea de zi a problemelor stringente care periclitează situația în Zona de Securitate.

„Delegația Republicii Moldova s-a referit, în primul rând, la acțiunile abuzive și provocatoare ale așa-numitului „MGB” care nici nu are dreptul să se afle în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare, dar care se ocupă cu răpiri de persoane și cu îngrădirea liberei circulații. Evident, că exponenții Tiraspolului în CUC s-au opus discuțiilor și luării unei atitudini obiective la acest subiect”, se arată în comunicat.

Partea moldovenească a acuzat Tiraspolul de o poziție „ostilă și distructivă”. Ședința a fost amânată pentru încă o săptămână, timp în care părțile vor încerca să delege observatorii militari în orașul Camenca.

De cealaltă parte, Tiraspolul anunță că, pe 15 octombrie, reprezentantul politic al Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Vitali Ignatiev s-a întâlnit cu șeful Misiunii OSCE în Moldova,  Claus Neukirch.

„Situația actuală în contextul procesului de negocieri între Transnistria și Moldova lasă de dorit. Vedem anumite eforturi din partea OSCE pentru ca dialogul să continue, din partea noastră suntem deschiși spre colaborare cu toți participanții la negocieri, inclusiv cu partea moldovenească. Confirm deschiderea noastră pentru desfășurarea ședinței în format „5+2” și soluționarea problemelor legate de pachetul „Berlin+”. Dar nu vom face pe plac Chișinăului în situațiile în care încearcă să saboteze procesul de negocieri, transformă dialogul în scandaluri, acuzații reciproce și o bătaie de stradă. Nu intenționăm să degradăm împreună cu colegii moldoveni și să distrugem negocierile”, a declarat Ignatiev.

Amintim că patru cetățeni ai Republicii Moldova cu domiciliul în Camenca au fost reținuți pe 7 și 8 octombrie de către structurile de forță de la Tiraspol. Ulterior, doi dintre ei au fost eliberați, însă au interdicție de a părăsi regiunea transnistreană. Despre soarta altor doi nu se cunosc detalii. NM a solicitat informații de la PCCOCS cu privire la cei doi cetățeni care rămân în detenție, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Notele la BAC după contestații – publicate: Rata de promovare, mai mare față de 2024

Rezultatele finale ale examenului național de bacalaureat 2025, sesiunea de bază, după examinarea contestațiilor, au fost publicate astăzi, 3 iulie. După evaluarea contestațiilor, numărul absolvenților promovați a crescut cu 58, iar rata generală de promovare a urcat la 72,68%, înregistrând o creștere față de anul precedent.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, în acest an au fost depuse 10.252 de contestații. Cele mai multe au fost la proba de examen limba și literatura română – 2.783, aceasta fiind și disciplina cu cel mai mare număr de candidați admiși. La limba engleză au fost depuse 2.064 de contestații, la geografie – 1.316 contestații, la istoria românilor și universală – 1.310 contestații, iar la matematică – 959. 

În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 1.596 de note, ceea ce constituie 15,56% din numărul notelor contestate și 2,35% din numărul total de note acordate în sesiunea de bază a examenului național de bacalaureat.

Numărul absolvenților care au promovat examenul național de bacalaureat a crescut cu 58 după examinarea contestațiilor și este egal cu 13.063. Totodată, rata de promovare totală a crescut cu 0,32 puncte procentuale și constituie 72,68%, comparativ cu 69,68%, de la aceeași etapă, din cadrul sesiunii 2024.  

Media mediilor obținută de absolvenții din licee în sesiunea 2025 a înregistrat o ușoară creștere față de cea înregistrată în sesiunea 2024. Astfel, pentru candidații din licee, media mediilor la examenul național de bacalaureat 2025 este 7,46, comparativ cu 7,34 în 2024.

În perioada 14-21 iulie 2025 va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului național de bacalaureat. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi anunțate în centrele de bacalaureat la data de 24 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate la data de 29 iulie 2025.

Amintim că rata de promovare înainte de contestații a fost de 72,36%, în creștere față de anul trecut. Peste 13.000 de candidați au promovat examenele, iar 73 dintre ei au obținut media 10.











Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: