Membrii CUC s-au întrunit la Bender, dar ședința nu a avut loc. Însă „ministrul de Externe” al Transnistriei s-a întâlnit cu șeful Misiunii OSCE
Full Article 3 minutes read

Membrii CUC s-au întrunit la Bender, dar ședința nu a avut loc. Însă „ministrul de Externe” al Transnistriei s-a întâlnit cu șeful Misiunii OSCE

Membrii Comisiei Unificate de Control s-au reunit la Bender la 15 octombrie curent. Ședința însă nu a avut loc și a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Asta după ce părțile nu au reușit să se pună de acord în privința ordinei de zi. 

x

Potrivit unui comunicat publicat în seara de 15 octombrie de Biroul politici de reintegrare, delegația Republicii Moldova a insistat în continuare pe includerea în ordinea de zi a problemelor stringente care periclitează situația în Zona de Securitate.

„Delegația Republicii Moldova s-a referit, în primul rând, la acțiunile abuzive și provocatoare ale așa-numitului „MGB” care nici nu are dreptul să se afle în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare, dar care se ocupă cu răpiri de persoane și cu îngrădirea liberei circulații. Evident, că exponenții Tiraspolului în CUC s-au opus discuțiilor și luării unei atitudini obiective la acest subiect”, se arată în comunicat.

Partea moldovenească a acuzat Tiraspolul de o poziție „ostilă și distructivă”. Ședința a fost amânată pentru încă o săptămână, timp în care părțile vor încerca să delege observatorii militari în orașul Camenca.

De cealaltă parte, Tiraspolul anunță că, pe 15 octombrie, reprezentantul politic al Tiraspolului în reglementarea transnistreană, Vitali Ignatiev s-a întâlnit cu șeful Misiunii OSCE în Moldova,  Claus Neukirch.

„Situația actuală în contextul procesului de negocieri între Transnistria și Moldova lasă de dorit. Vedem anumite eforturi din partea OSCE pentru ca dialogul să continue, din partea noastră suntem deschiși spre colaborare cu toți participanții la negocieri, inclusiv cu partea moldovenească. Confirm deschiderea noastră pentru desfășurarea ședinței în format „5+2” și soluționarea problemelor legate de pachetul „Berlin+”. Dar nu vom face pe plac Chișinăului în situațiile în care încearcă să saboteze procesul de negocieri, transformă dialogul în scandaluri, acuzații reciproce și o bătaie de stradă. Nu intenționăm să degradăm împreună cu colegii moldoveni și să distrugem negocierile”, a declarat Ignatiev.

Amintim că patru cetățeni ai Republicii Moldova cu domiciliul în Camenca au fost reținuți pe 7 și 8 octombrie de către structurile de forță de la Tiraspol. Ulterior, doi dintre ei au fost eliberați, însă au interdicție de a părăsi regiunea transnistreană. Despre soarta altor doi nu se cunosc detalii. NM a solicitat informații de la PCCOCS cu privire la cei doi cetățeni care rămân în detenție, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: