Membru PAS, despre scandalul de la Termoelectrica: „Dl Grosu are acces la secrete de stat și cunoaște unele lucruri despre Renato Usatîi”
Full Article 4 minutes read

Membru PAS, despre scandalul de la Termoelectrica: „Dl Grosu are acces la secrete de stat și cunoaște unele lucruri despre Renato Usatîi”

Declarația președintelui Parlamentului Igor Grosu despre faptul că păcura îngropată de Termoelectrica este doar „propagandă a Kremlinului” a fost o greșeală, care s-a produs în urma asocierii negative pe care o are față de Renato Usatîi, cel care a dezvăluit informația respectivă. Precizarea a fost făcută de membrul Organizației Locale PAS Chișinău Ion Melnic într-un interviu pentru jurnalistul Nicolae Chicu, publicat pe 3 august. Melnic a adăugat că Igor Grosu, în calitate de președinte al Parlamentului, are acces la secrete de stat și cunoaște informații mai puțin cunoscute despre Renato Usatîi.

În cadrul interviului, Ion Melnic a vorbit, printre altele, și despre scandalul din jurul păcurii de proastă calitate, care a fost îngropată de Termoelectrica în noiembrie 2022, lucru care a fost dezvăluit de liderul Partidului „Nostru” (PN) Renato Usatîi. În mod special, membrul PAS s-a referit la declarațiile șefului legislativului Igor Grosu, care a negat informațiile furnizate de Usatîi, numindu-le „propagandă a Kremlinului”, stârnind, mai târziu, nemulțumiri întrucât premierul Dorin Recean a recunoscut autencitatea afirmațiilor liderului PN.

Deci, uitați-vă ce s-a întâmplat cu dl Grosu. El cunoaște, fiind persoană care are acces la secretul statului, unele lucruri despre Renato Usatîi. În momentul în care Renato Usatîi a ieșit cu unele declarații, dl Grosu a făcut în capul său proiectare la cunoștințele sale la declarațiile lui Renato Usatîi. Și din motivul ăsta a făcut o concluzie și a zis: „Băi, stai că asta-i propaganda Kremlinului”, ceea ce Renato Usatîi sau s-a folosit, știind asta, sau habar n-am. Dar așa s-a primit situația că Grosu a căzut în capcană, în primul rând, în lipsa de comunicare. Deci a ieșit cu declarații înainte de timp, asta-i prima greșeală pe care a făcut-o dl Grosu. Și al doilea lucru, a căzut capcană în părerea sa, în propria impresie. Deci, nu permanent ceea ce credem noi că e așa e adevărat și aici a fost situația”, a spus Ion Melnic.

Membrul PAS a calificat declarațiile lui Igor Grosu drept o eroare umană.

Să nu uităm că el este om, fix ca și ceilalți. Eu personal cu dumnealui am avut discuții și este un domn excepțional, dar este un om și, fix așa ca și ceilalți, greșește. Dar în comparație cu cei de la Termoelectrica, care au îngropat păcura, greșeala lui nu a făcut o catastrofă ecologică”, a menționat acesta.

Mai în glumă, Ion Melnic a venit și cu un sfat pentru președintele Parlamentului pe subiectul comunicare publică.

Eu personal, dacă aș fi comunicatorul dl Grosu, i-aș spune că așa ceva nu trebuie să facem. Deci, declarăm doar atunci când suntem sută la sută convinși, cum face, de exemplu, Vladimir Putin. El permanent când se întâmplă ceva trage în urmă, îi lasă pe toți din jur să gafeze și după aia, vine el, „salvatorul națiunii”, și începe să le zică cum trebuie să facă”, a spus el.

***

Amintim că un lot de păcură de proastă calitate ar fi fost îngropat în pământ la SA „Termoelectrica”, în pofida posibilelor consecințe negative pentru mediu. Cel puțin asta a declarat liderul Partidului „Nostru” Renato Usatîi, care a difuzat imagini video într-o conferință de presă. Contactat de NM, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Ion Bulmaga a confirmat că autoritățile au fost informate despre acest caz și a dat asigurări că a fost inițiată o anchetă. Ulterior, SA „Termoelectrica” a declarat că filmulețul, în care un tractor îngroapă în pământ volume mari de substanță asemănătoare cu păcura ar putea fi din 2015, când s-a scurs în sol o cantitate de păcură.

Ulterior, Usatîi a venit cu noi dovezi privind lotul de păcură de proastă calitate, care ar fi fost îngropat în pământ, la SA „Termoelectrica”. Politicianul a arătat că filmulețul ar fi fost înregistrat de pe un telefon performant, care în 2015 nu exista. Într-o reacție, SA „Termoelectrica” a reiterat că nu a avut loc deversări, îngropări sau avarii.

Pe 26 iulie, premierul Dorin Recean a cerut remanieri la Termoelectrica, după scandalul cu păcura îngropată. Potrivit oficialului „este inacceptabilă situația” la întreprindere „ca și atitudine față de mediu, dar ca și procedură de management”.

Pe 27 iulie, ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat că directorul interimar al SA Termoelectrica, Vasile Leu, va pleca din funcție până la sfârșitul săptămânii.

Iar pe 28 iulie, Iurie Rozlovan a preluat funcția de directorul general interimar al S.A. „Termoelectrica”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: