Menționarea Moldovei în textul Consiliului European privind Ucraina s-a făcut la sugestia României
Full Article 3 minutes read

Menționarea Moldovei în textul Consiliului European privind Ucraina s-a făcut la sugestia României

Președintele României Klaus Iohannis i-a avertizat pe liderii europeni, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European de la Bruxelles, asupra situației tensionate de la Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina. Apelul pentru un efort coordonat în ajutarea Republicii Moldova să facă față crizei economice și energetice prin care trece, dar și fluxului de refugiați care vin din Ucraina, inclus în textul final al Consiliului European a fost făcut la sugestia României, informează Digi24.

Președintele României „a exprimat preocuparea față de evoluțiile din teren, atât în ceea ce privește securitatea, cât și situația umanitară din estul și sudul Ucrainei, arătând că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere, iar eforturile comune la nivel european ar trebui să se concentreze în continuare pe acordarea de asistență, dar și pe oferirea unui răspuns adecvat la implicațiile complexe ale conflictului militar, inclusiv cu privire la repercusiunile asupra securității energetice și alimentare”.

Klaus Iohannis a arătat că procesul de reconstrucție a Ucrainei va presupune eforturi susținute pe termen mediu și lung, în care Uniunea Europeană va trebui să continue să aibă un rol important, în coordonare cu partenerii internaționali, se arată în comunicat.

Sprijin pentru Republica Moldova

Klaus Iohannis a evidențiat, de asemenea, importanța de a răspunde pozitiv cererilor de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, printr-un mesaj politic puternic de susținere.

La sugestia României, cu susținerea altor state membre, a fost introdus în textul Concluziilor Consiliului European un paragraf privind necesitatea de a sprijini în mod adecvat Republica Moldova, afectată de criza energetică, economică și de presiunea fluxurilor de refugiați”, menționează comunicatul.

Subiectul securității alimentare a fost abordat de liderii europeni atât în contextul conflictului din Ucraina, cât și în dimensiunea sa globală. Astfel, Consiliul European a solicitat Rusiei să pună capăt atacurilor asupra infrastructurii de transport din Ucraina și blocadei porturilor ucrainene de la Marea Neagră și să permită exporturile de alimente, în special de la Odessa. Liderii europeni au evocat măsurile active ale Uniunii Europene pentru facilitarea exporturilor agricole ale Ucrainei și pentru sprijinirea sectorului său agricol în perspectiva sezonului 2022. În acest sens, Consiliul European a invitat statele membre să accelereze lucrările privind „culoarele de solidaritate” prezentate de Comisia Europeană și să faciliteze exporturile de alimente din Ucraina prin diferite rute terestre și porturi europene.

Președintele României s-a referit la impactul direct al războiului asupra securității alimentare și a lanțurilor de aprovizionare, și a subliniat necesitatea identificării unor soluții urgente, având în vedere efectele resimțite la nivel global.

Amintim că ultima dintre cele 18 concluzii formulate de reprezentanții Consiliului European se referă la impactul războiului din Ucraina asupra țărilor învecinate. Astfel, Consiliul European a subliniat necesitatea sprijinului pentru Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: