„Merg să lucrez la Primărie”. Victor Chironda a anunțat că pleacă în SUA
Full Article 3 minutes read

„Merg să lucrez la Primărie”. Victor Chironda a anunțat că pleacă în SUA

Victor Chironda, viceprimarul municipiului Chișinău, anunță că va merge să lucreze în Statele Unite ale Americii (SUA), în cadrul „Community Solutions Program” – un program de dezvoltare profesională pentru lideri ai comunităților din întreaga lume, implementat de Departamentul de Stat al SUA și IREX. Potrivit lui Chironda, scopul său este de a studia „din interior” cum au loc schimbările în SUA, pentru a vedea cum pot fi preluate și aplicate practicile și în municipiul Chișinău.

Chironda anunță că va activa în cadrul subdiviziunii The Mayor’s Office of Complete Communities din cadrul primăriei orașului Houston, Texas, care pregătește și implementează proiecte și programe inovatoare care abordează nevoile orășenilor și îmbunătățesc accesul la servicii publice de calitate.

„Orașele americane se află în plin proces de tranziție de la dezvoltarea focusată pe automobile către mobilitatea durabilă, bazată pe transport public, ciclism urban și infrastructură pietonală. Scopul meu este să studiez din interior cum are loc acest proces de schimbare și cum am putea prelua și aplica aceste practici la Chișinău”, a scris Victor Chironda pe pagina sa de Facebook.

***

Amintim că Victor Chironda a ajuns în atenția mass-media după ce, pe 15 iunie 2021, în calitate de viceprimar al capitalei, i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, să inițieze o anchetă de serviciu în privința Svetlanei Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău și șefa Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Acesta a acuzat-o de lipsă de profesionalism în contextul dezbaterilor privind demolarea Hotelului Național. De cealaltă parte, arhitectul-șef al capitalei a dat asigurări că toate neconformitățile din proiect se vor înlătura și că urmează expertize, „în caz de necesitate”. Mai mult, aceasta l-a acuzat pe Chironda de lipsă de profesionalism și a menționat că viceprimarul ar recurge la „manipularea opiniei publice” și ar ținti fotoliul de deputat.

Ulterior, în cadrul Primăriei Chișinău a fost creat un grup de lucru, format din angajați ai instituției, care are drept scop „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu” a viceprimarului capitalei, Victor Chironda, după ce acesta ar fi lipsit timp de o lună. Pe 18 iunie 2021, Chironda a anunțat că s-a adresat la Procuratura Generală în legătură cu inițierea unei anchete de serviciu în privința sa, iar pe 2 iulie 2021, Victor Chironda a fost demis vineri din funcția de viceprimar al capitalei, în urma unui vot de neîncredere al consilierilor municipali. În locul său, în calitatea de viceprimar al municipiului Chișinău a fost numit Fadei Nagacevschi.

La începutul lunii aprilie a acestui an, Curtea de Apel Chișinău a suspendat această hotărâre a consiliului municipal până la examinarea cauzei pe fond. Chironda a vrut să se întoarcă la muncă, dar Ceban a spus că în primărie nu există birouri libere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: