NewsMaker

Ministerul Agriculturii despre declarațiile „eronate” ale Asociației Forța Fermierilor: „Companiile străine nu pot deveni proprietari a terenurilor agricole”

Ministerul Agriculturii califică drept „o interpretare eronată” declarațiile Asociației Forța Fermierilor, despre faptul că proiectul Codului Funciar ar permite „companiilor cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole” din Republica Moldova. Într-un comunicat, publicat pe 31 ianuarie, ministerul a oferit precizări în legătură cu acest subiect.

Potrivit sursei, în art. 21 din proiectul Codului funciar este reglementat expres că „Persoanele fizice și juridice străine nu pot dobândi drept de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă sau din fondul forestier prin acte juridice între vii, sub sancţiunea nulităţii absolute a actului juridic de dobândire”.

„De asemenea, este stabilit că în cazul dobândirii terenurilor menţionate prin succesiune legală, succesorii sunt obligaţi să îl înstrăineze în termen de un an de zile”, se arată în comunicatul ministerului.

În cazul în care, în termenul prevăzut, terenul nu a fost înstrăinat, autorităţile publice locale vor întreprinde măsuri de vânzare a terenului, la valoarea de piaţă, în baza raportului de evaluare întocmit conform prevederilor Legii nr. 989/2002 cu privire la activitatea de evaluare, de la persoana care nu este în drept să îl deţină în proprietate.

Amintim că, pe 30 ianuarie, Asociația Forța Fermierilor se arăta îngrijorată de redacția actuală a proiectului Codului Funciar. Reprezentanții Asociației spuneau că „documentul oferă undă verde pentru companiile cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole” din Republica Moldova. Astfel, Forța Fermierilor a solicitat autorităților abilitate să organizeze de urgență dezbateri publice pentru a discuta subiectul.

Forța Fermierilor declara că Articolul 21 din proiectul respectiv interzice dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole pentru persoanele fizice și juridice străine.

„Or, în text nu este nici o concretizare a noțiunii „persoana juridică străină”. Alte acte normative ale Republicii Moldova stipulează că persoana juridică străină sau nerezident este considerat agent economic, care este înregistrat și își desfășoară activitatea în afară Republicii Moldova. Astfel reiese că întreprinderile și organizațiile, care sunt înregistrate în Moldova, dar juridic sunt controlate direct sau indirect de persoanele străine, vor avea dreptul legal să fie proprietari ai terenurilor agricole din țara noastră”, comunica Asociația.

Asociația mai spunea că proiectul Codului Funciar „nu conține nici o limitare pentru acest tip de companii să aibă în proprietate pământul agricol moldovenesc”.

„Atragem atenție că în prezent există norma legală din legea cu privire la prețul normativ și modul de vânzare-cumpărare a pământului, care prevede că întreprinderile cu investiții străine în capitalul social nu au dreptul să dețină în proprietate terenuri agricole. Însă, după intrare în vigoare a Codului Funciar această lege urmează să fie abrogată”, a declarat Asociația.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

Moldova va fi reprezentată de 23 de sportivi la Festivalul Olimpic al Tineretului European. Președinta Sandu le-a înmânat drapelul

Președinta Maia Sandu le-a înmânat pe 15 iulie le-a înmânat sportivilor care vor reprezenta Republica Moldova la Festivalul Olimpic al Tineretului European, organizat în orașul Skopje, Macedonia de Nord. S-a întâmplat în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în incinta instituției prezidențiale. Președinta le-a urat succese la competiție sportivilor noștri.

În Republica Moldova trăim o adevărată renaștere a sportului. În 2022, 2023 și 2024, sportivii noștri au obținut rezultate remarcabile la competițiile internaționale, inclusiv la Jocurile Olimpice. Sunteți dovada vie că, atunci când îți dorești cu adevărat ceva, totul devine posibil. Vă doresc mult succes, putere de concentrare și energie pozitivă la toate probele la care veți participa”, a notat șefa statului.

Totodată, șefa statului a menționat inițiativele implementate în ultimii ani pentru dezvoltarea sportului autohton: adoptarea noii Legi a sportului, modernizarea a peste 100 de săli și terenuri sportive și majorarea burselor acordate sportivilor.

presedinte.md
presedinte.md
presedinte.md
presedinte.md

Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) reprezintă un eveniment multisportiv organizat sub egida Comitetelor Olimpice Europene. Festivalul servește drept rampă de lansare pentru tinerii sportivi în vederea participării ulterioare la campionate europene, mondiale și la Jocurile Olimpice. Prima ediție a avut loc în Bruxelles în 1991. În acest an, țara noastră va fi reprezentată de către 23 sportivi alături de antrenorii lor, la categoriile badminton, atletism, înot, judo, tenis de masă, taekwondo, ciclism și tir.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: