Ministerul Culturii, chemat în judecată de Asociația Obștească „Salvați Chișinăul”
Full Article 2 minutes read

Ministerul Culturii, chemat în judecată de Asociația Obștească „Salvați Chișinăul”

Asociația Obștească „Salvați Chișinăul” a formulat o cerere de chemare în judecată a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în procedura de contencios administrativ pentru anularea Ordinului de numire a unei noi componențe ai Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Anunțul a fost făcut de către membra organizației Anetta Dabija, pe pagina sa de Facebook.

Membrii asociației „Salvați Chișinăul” au decis să apeleze la justiție, după ce nu au primit niciun răspuns la cererea prealabilă pentru anularea ordinului MECC.

„Pentru că termenul de a răspunde la acesta a fost depășit și noi nu am primit niciun răspuns, am formulat ieri o cerere de chemare în judecată a MECC în procedura de contencios administrativ pentru anularea Ordinului. Totodată am solicitat emiterea unei ordononanțe provizorii care să suspende executarea Ordinului până la soluționarea cazului”, a scris activista Anetta Dabija pe pagina sa de Facebook.

Cred că vă aduceți aminte de Ordinul de numire a unei noi componențe ai Consiliului Național al Monumentelor…

Publicată de Anetta Dabija pe Miercuri, 10 februarie 2021

Amintim că, pe 13 ianuarie 2021, MECC a emis ordinul care numește o nouă componență a Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI). Noii membri au fost numiți înainte de termen, prin decizia ministrului interimar al Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa.

În noua componență a fost inclus arhitectul business-centrului de opt etaje care urma să fie construit în locul cafenelei Guguță, Iurie Povar, precum și Ion Ștefăniță, șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

În cadrul primei ședințe, nouă componență a CNMI a aprobat construcția unui complex din patru blocuri de locuit și un business centru de 21 de etaje între clădirea Circului și biserica „Constantin și Elena”. Ulterior, primarul capitalei a anunțat că se opune inițiativei și a cerut demisia lui Povar, care era consilierul său în domeniul arhitectură și urbanism.

Într-o conferință de presă, Iurie Povar și Ion Ștefăniță au argumentat că teritoriul propus pentru construcția centrului multifuncțional este proprietate privată, iar amplasarea complexului nu va afecta biserica, care e inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Potrivit acestora, biserica şi cimitirul ar urma să rămână pe acelaşi teritoriu, iar prima clădire a complexului se planifică să fie construită la o distanţă de circa 70 de metri.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: