Ministerul Culturii, chemat în judecată de Asociația Obștească „Salvați Chișinăul”
Full Article 2 minutes read

Ministerul Culturii, chemat în judecată de Asociația Obștească „Salvați Chișinăul”

Asociația Obștească „Salvați Chișinăul” a formulat o cerere de chemare în judecată a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în procedura de contencios administrativ pentru anularea Ordinului de numire a unei noi componențe ai Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Anunțul a fost făcut de către membra organizației Anetta Dabija, pe pagina sa de Facebook.

x

Membrii asociației „Salvați Chișinăul” au decis să apeleze la justiție, după ce nu au primit niciun răspuns la cererea prealabilă pentru anularea ordinului MECC.

„Pentru că termenul de a răspunde la acesta a fost depășit și noi nu am primit niciun răspuns, am formulat ieri o cerere de chemare în judecată a MECC în procedura de contencios administrativ pentru anularea Ordinului. Totodată am solicitat emiterea unei ordononanțe provizorii care să suspende executarea Ordinului până la soluționarea cazului”, a scris activista Anetta Dabija pe pagina sa de Facebook.

Cred că vă aduceți aminte de Ordinul de numire a unei noi componențe ai Consiliului Național al Monumentelor…

Publicată de Anetta Dabija pe Miercuri, 10 februarie 2021

Amintim că, pe 13 ianuarie 2021, MECC a emis ordinul care numește o nouă componență a Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI). Noii membri au fost numiți înainte de termen, prin decizia ministrului interimar al Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa.

În noua componență a fost inclus arhitectul business-centrului de opt etaje care urma să fie construit în locul cafenelei Guguță, Iurie Povar, precum și Ion Ștefăniță, șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

În cadrul primei ședințe, nouă componență a CNMI a aprobat construcția unui complex din patru blocuri de locuit și un business centru de 21 de etaje între clădirea Circului și biserica „Constantin și Elena”. Ulterior, primarul capitalei a anunțat că se opune inițiativei și a cerut demisia lui Povar, care era consilierul său în domeniul arhitectură și urbanism.

Într-o conferință de presă, Iurie Povar și Ion Ștefăniță au argumentat că teritoriul propus pentru construcția centrului multifuncțional este proprietate privată, iar amplasarea complexului nu va afecta biserica, care e inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Potrivit acestora, biserica şi cimitirul ar urma să rămână pe acelaşi teritoriu, iar prima clădire a complexului se planifică să fie construită la o distanţă de circa 70 de metri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: