Ministerul Culturii a venit cu o reacție, după ce o stație de așteptare a transportului public cu mozaic din comuna Stăuceni a fost la un pas de a fi demolată de angajații Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), pe 7 februarie. Ministerul precizează, într-un comunicat emis, că administrațiile publice locale (APL) sunt cele care trebuie, de fapt, să protejeze aceste monumente, ,să le pună în valoare și, în caz de necesitate – să identifice resurse financiare pentru menținerea lor. Prevederile, susține ministerul, sunt prevăzute într-o circulară emisă în noiembrie 2021.
„APL au obligația de a proteja monumentele de for public, inclusiv cele realizate în stil „mozaic”. (…) O circulară în acest sens a fost transmisă, încă la 11 noiembrie 2021, de Ministerul Culturii către toate autoritățile publice locale de nivelul unu și doi, inclusiv cele din UTA Gagauz-Yeri. În speță, acestea sunt îndemnate să contribuie la „salvgardarea, protejarea și punerea în valoare a operelor de artă plastică monumentală realizate în tehnica mozaicului, amplasate pe edificiile instituțiilor publice sau pe clădiri și construcții cu acces vizual în spațiul public din localitățile Republicii Moldova”, susține Ministerul Culturii.
Ministerul precizează că, în prezent, nicio stație de autobuz realizată în tehnica mozaicului nu este inclusă în Registrul Monumentelor ocrotite de stat al Republicii Moldova.
Drept urmare, Ministerul Culturii îndeamnă APL-urile „să facă o inventariere a tuturor panourilor realizate în tehnica mozaicului, să urmeze procedura de clasare a acestora și să le introducă, la necesitate, în Registrele Monumentelor locale”.
La fel, potrivit sursei citate, APL-urile pot înainta demersuri pentru introducerea obiectelor de patrimoniu valoroase în Registrul monumentelor ocrotite de stat.
„Ministerul Culturii reamintește autorităților publice centrale și locale, precum și executanților oricăror lucrări de reconstrucție și amenajare a teritoriului că orice intervenție de acest gen trebuie coordonată cu instituțiile competente din domeniul patrimoniului. Acest lucru este valabil atât pentru mozaicurile înscrise în Registrul Monumentelor ocrotite de stat al Republicii Moldova, cât și pentru cele neînscrise”, a mai precizat instituția.
Precizăm că o stație cu mozaic din Stăuceni a început să fie demolată astăzi. Situația a fost semnalată pe rețelele de socializare de mai mulți oameni, inclusiv activiști civici. În consecință, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că a cerut stoparea „de urgență” a lucrărilor de demolare. Oficialul a precizat că a dispus evaluarea tuturor stațiilor cu mozaic din țară, pentru ca acestea să fie renovate și păstrate. Detalii – AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!