Ministerul de Externe al Rusiei, despre ieșirea Moldovei din CSI: „Ar fi un pas greșit”
Full Article 2 minutes read

Ministerul de Externe al Rusiei, despre ieșirea Moldovei din CSI: „Ar fi un pas greșit”

Ieșirea Moldovei din Comunitatea Țărilor Independente (CSI) ar fi un pas greșit, care ar aduce prejudicii Chișinăului. Declarația a fost făcută, pe 23 mai, de viceministrul rus de Externe Andrei Rudenko, citat de TASS.

„Noi considerăm că ar fi un pas incorect. În cadrul CSI, Moldova se bucură de o serie de beneficii și avantaje, este membru al zonei de liber schimb și, fără îndoială, ieșirea dintr-un astfel de acord s-ar reflecta negativ asupra economiei. În afară de asta, există numeroase acorduri cu privire la migrație, asigurare socială, alte lucruri, ieșirea din care, desigur, ar dăuna Moldovei mai mult decât altora”, a spus oficialul rus.

Rudenko a adăugat: „Însă este alegerea suverană a Moldovei”.

Pe 17 mai, președintele Parlamentului, deputatul PAS Igor Grosu a declarat că Moldova trebuie să cântărească avantajele și dezavantajele aflării în CSI și, după război, să ia o decizie în acest sens.

***

Amintim că, potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene în ianuarie-martie 2022 au totalizat 713,5 milioane dolari SUA (de 1,6 ori mai mult comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2021), deținând o pondere de 67,1% în total exporturi, în creștere cu 2,9 puncte procentuale față de ianuarie-martie 2021.

Exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI în ianuarie-martie 2022 au avut o valoare de 102,6 milioane dolari SUA (cu 8,4% mai puțin în raport cu perioada similară din anul 2021), care echivalează cu o cotă de 9,7% în total exporturi, în scădere cu 6,7 puncte procentuale comparativ cu ianuarie-martie 2021.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: