Ministerul de Externe al Rusiei: Regiunea Mării Baltice se transformă într-o arenă a rivalității militare

Intrarea Finlandei și a Suediei în Alianța Nord-Atlantică (NATO) este capabilă să transforme regiunea Mării Baltice într-o „arenă a rivalității militare”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grushko, scrie Ria Novosti.

„Dacă vom urma logica deciziilor NATO, după finalizarea aderării, NATO va începe să spună că cea mai mare vulnerabilitate este granița ruso-finlandeză, care trebuie „protejată” pe 1.300 de kilometri, așa că trupele trebuie să fie staționate acolo și așa mai departe”, a spus diplomatul.

Potrivit acestuia, astfel de acțiuni ale Alianței vor duce inevitabil la o deteriorare a securității regionale, ceea ce „va complica semnificativ situația din nordul Europei”. Înainte, potrivit lui Grushko, această parte a continentului era cea mai pașnică din punct de vedere militar.

„Extinderea NATO, intrarea Finlandei și a Suediei în NATO, din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai triste episoade din evoluția securității europene”, a adăugat el.

Comentând rezultatele Summitului Alianței de la Madrid, la care Rusia a fost numită „o amenințare directă la adresa blocului militar occidental”, Alexander Grushko a menționat că o astfel de decizie a fost privită la Moscova drept „o cerere de confruntare, de izolare a tuturor fronturilor.”

În mai, Helsinki și Stockholm, pe fondul operațiunii militare ruse din Ucraina, au depus cereri secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, pentru a se alătura Organizației. Moscova a declarat, în repetate rânduri, că extinderea în continuare a blocului nu va aduce o mai mare securitate în Europa. Totodată, Vladimir Putin a subliniat că Rusia nu este împotriva intrării acestor țări în organizație, dar dacă infrastructura militară a Alianței va fi dislocată în Finlanda și Suedia, Moscova va fi nevoită să răspundă corespunzător.

Potrivit Reuters, citat de Agerpres, Finlanda şi Suedia vor semna pe 5 iulie protocolul de aderare la NATO, pentru a deveni oficial state membre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: