Ministerul Educației a sesizat poliția: pe online au fost scoase la vânzare presupuse teste de la examenele de absolvire
Full Article 3 minutes read

Ministerul Educației a sesizat poliția: pe online au fost scoase la vânzare presupuse teste de la examenele de absolvire

Ministerul Educației a sesizat poliția. Se întâmplă după ce pe online ar fi fost scoase în vânzare presupuse teste de la examenele naționale de absolvire. Ministerul suspectează că situația ar fi o escrocherie, dat fiind faptul că „testele de bacalaureat, cât și cele pentru examenele de absolvire a gimnaziului, sunt păstrate în condiții de maximă securitate”. Totodată a îndemnat elevii să dea dovadă de corectitudine. „Orice tentativă de fraudă va fi tratată în conformitate cu legea”, a comunicat Ministerul. 

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a declarat pe 5 iunie că, împreună cu Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, s-a autosesizat pe marginea informațiilor apărute în spațiul online „cu referire la presupusele servicii de vânzare a testelor de la examenele naționale de absolvire”.

Ministerul a precizat că „testele pentru examenul național de bacalaureat, cât și cele pentru examenele naționale de absolvire a gimnaziului, sunt păstrate în condiții de maximă securitate”. Aceasta, potrivit Ministerului, împiedică accesul persoanelor neautorizate la testele aplicate în cadrul examenelor naționale de absolvire sau scurgerile de informații în privința subiectelor de examen.

Prin urmare, Ministerul a îndemnat elevii claselor absolvente, părinți și cadre didactice „să dea dovadă de corectitudine și onestitate în cadrul sesiunii de examene 2024 și să nu cadă pradă escrocheriilor”. „Educația este o prioritate națională și Ministerul Educației și Cercetării depune eforturi susținute pentru a asigura un mediu educațional corect, transparent și echitabil pentru toți elevii. Orice tentativă de fraudă va fi tratată în conformitate cu legea”, a comunicat instituția.

În același timp, Ministerul a anunțat că a transmis în adresa Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne un demers „prin care a fost solicitată examinarea cazului suspect de escrocherie apărut pe rețelele de socializare”.

***

Menționăm, sesiunea de bacalaureat 2024 se va desfășura până pe 21 iunie. La sesiune participă peste 18.000 de candidați. Prima probă de examen a avut loc pe 4 iunie. Candidații care au studiat în clasele cu predare în limbile minorităților naționale au scris proba de examen la Limba și literatura română. În continuare, vineri, 7 iunie, se va desfășura proba de examen la limba de instruire. Proba la limba străină va fi organizată marți, 11 iunie. La cea de-a patra probă de examen, care se va desfășura vineri, 14 iunie, candidații de la profilul real vor susține proba de examen la Matematică, candidații de la profilul umanist – proba la Istoria românilor și universală, iar candidații de la profilul sport și candidații de la profilul arte vor susține probele corespunzătoare profilului. Proba de examen pentru disciplina la alegere va fi organizată marți, 18 iunie. Sesiunea de bacalaureat se va încheia vineri, 21 iunie, cu proba de examen la limba maternă.

Până pe 13 iunie au loc și examenele naționale de absolvire a gimnaziului. Pe 3 iunie a avut loc examenul la Limba și literatura română pentru alolingvi. Joi, 6 iunie 2024, va avea loc examenul la Matematică. Luni, 10 iunie 2024, elevii vor susține examenul la limba de instruire. Sesiunea de examene pentru absolvenții de gimnaziu se va încheia cu examenul la Istoria românilor și universală, care va avea loc pe data de 13 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: