Guvernul le va propune joi, 10 februarie, transportatorilor un pachet de soluții, ca răspuns la cererea acestora de majorare a tarifelor pe fundalul scumpirii carburanților, în special a motorinei. Declarația a fost făcută de către Mircea Păscăluță, secretar de stat în domeniul transporturilor din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, într-un interviu pentru Europa Liberă, publicat pe 7 februarie.
Printre măsurile propuse de autorități se numără un tarif diferențiat în funcție de rata de îmbarcare, digitalizarea serviciilor în transportul public, proiecte de susținere a transportatorilor pentru renovarea parcului auto, scutiri de ordin fiscal aplicate în paralel cu o fiscalizare foarte strictă și o eficientizare urgentă a serviciilor de transport.
„Am avut, cred că, undeva în jur de cinci ședințe de când sunt la minister cu transportatorii, există un pachet de măsuri pe care ministerul și-a asumat să le întreprindă în următoarea perioadă. De fiecare dată le-am prezentat, am ascultat obiecțiile lor și le-am spus cum vedem noi soluțiile, însă, din păcate, ele nu pot găsi o rezolvare imediată, adică sunt anumite acțiuni sau măsuri pe care ar trebui să le întreprindem care necesită timp, necesită investiții și necesită inclusiv implicarea mai multor autorități. Acum, transportatorii spun că o obiecție foarte mare este majorarea prețului la motorină, noi înțelegem acest aspect, noi am făcut calcule, am făcut calcule inclusiv cu noul preț la motorină, joi urmează să avem o ședință cu dânșii”, a relatat Mircea Păscăluță.
Oficialul a mai menționat că pachetul de soluții ar urma să fie implementat etapizat, atât în favoarea cetățenilor, cât și în favoarea transportatorilor. Un aspect important ar urma să îl aibă introducerea unei evidențe a numărului de pasageri.
„Din păcate, nu există un sistem contabilizat sau fiscalizat care să ne arate, într-adevăr, datele reale în ceea ce privește rata de îmbarcare și din aceste considerente, acum suntem în discuții cu finanțatorii externi și o să venim cu un pachet de digitalizare a tot ceea ce ține de transportul public, ca să putem să avem o evidență, fiindcă este în favoarea tuturor o oarecare digitalizare, o fiscalizare și o contabilizare corectă a tuturor pasagerilor, deoarece astfel noi putem să ne dăm seama nu că neapărat de rentabilitatea, dar de eficacitatea mai multor rute”, a precizat reprezentantul Guvernului.
Amintim că în perioada 7-9 februarie majoritatea rutelor regulate naționale își vor sista activitatea. Autorii protestului, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto, au reclamat, cu o zi înaintea grevei, presiuni din partea autorităților ca să renunțe la manifestație, însă Mircea Păscăluță a negat că instituția ar avea vreo implicație. El a avertizat totodată călătorii că s-ar putea ciocni, în anumite zone ale țării, cu incomodități din cauza protestului și i-a îndemnat să caute soluții alternative de deplasare.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.