Ministerul Justiției cere, în judecată, ca „Șansa” lui Șor să fie pusă pe pauză
Full Article 2 minutes read

Ministerul Justiției cere, în judecată, ca „Șansa” lui Șor să fie pusă pe pauză

Ministerul Justiției cere, în judecată, ca activitatea Partidului Politic „Şansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, să fie limitată pentru un termen de 6 luni. Instituția motivează că a fost sesizată de Comisia Electorală Centrală (CEC) care ar fi constatat că partidul „nu s-a conformat cerințelor Comisiei și nu a prezentat date complete” în cadrul unui „control complex”. 

Reprezentații Ministerului Justiției al Republicii Moldova au anunțat pe 15 mai că au sesizat „instanța de judecată cu acțiune, privind limitarea activității Partidului Politic „Şansă””.

Ministerul Justiției a înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată prin care solicită aplicarea prevederilor Legii cu privire la partidele politice, privind limitarea activității Partidului Politic „Şansă”, pentru un termen de 6 luni. Anterior, Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiției, informând că în cadrul controlului complex efectuat în privința Partidului Politic „Șansă”, organul de conducere al acestuia nu s-a conformat cerințelor Comisiei și nu a prezentat datele complete, urmând a fi aplicate corespunzător prevederile Legii cu privire la partidele politice. Conform prevederilor legale, Ministerul Justiției a solicitat Partidului Politic „Șansă” prezentarea actelor către Comisia Electorală Centrală în conformitate cu cerințele actului de control, ulterior fiind informat că informația remisă nu este conformă pentru efectuarea controlului, fapt care a determinat înregistrarea acțiunii în instanță”, au declarat reprezentanții Ministerului.

Amintim, în februarie 2024, CEC a solicitat Ministerului Justiției să intervină după ce Partidul Politic „Șansă” ar fi refuzat să prezinte la Comisie toate informațiile solicitate privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Comisia susținea că reprezentanții partidului nu ar fi cooperat cu autoritatea electorală, nu ar fi dat curs solicitării Comisiei de a se înfățișa la sediul acesteia și nu ar fi prezentat actele care le-ar fi fost cerute. Detalii AICI. În reacție, liderul formațiunii politice Alexei Lungu a calificat acțiunea drept un „atac fără precedent” și a anunțat că este gata să apere drepturile partidului inclusiv în instanțele internaționale. Detalii AICI.

Partidul „Șansă” a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile locale din noiembrie 2023. Formațiunea politică este suspectată că și-ar fi finanțat campania din bani ilegali, cu care a mituit inclusiv alegătorii și primarii candidați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: