Ministra Educației din România Ligia Deca a efectuat o vizită în Republica Moldova. Oficialul român a avut întrevederi cu omologul său moldovean Dan Perciun, cu reprezentanții Universității de Stat din Moldova (USM) și a fost la Muzeul Național de Istorie de la Chișinău. Potrivit oficialului de la București, printre prioritățile Ministerului Educației de la Chișinău este „dorința de a colabora cu experți români atât pentru elaborarea, cât și pentru evaluarea” manualelor școlare. Vizita Ligiei Deca la Chișinău a avut ca scop „inițierea unor acorduri de parteneriate de perspectivă ce ar întări dialogul dintre universitățile de pe cele două maluri ale Prutului”, au spus reprezentanții USM.
Ministrul Educației și Cercetării de la Chișinău Dan Perciun a scris, în seara zilei de 29 august – pe rețelele de socializare, că a discutat cu omologul său român despre „cooperarea în domeniul educației, perspectivele de dezvoltare a unor proiecte noi la toate nivelurile de învățământ, dar și posibilitatea de implementare a celor mai bune practici europene în domeniul educației”.
„Mi-am exprimat toată recunoștința pentru sprijinul și investițiile României în sistemul educațional din Republica Moldova, care sunt înalt apreciate de toți cetățenii. Avem foarte mult de lucru și mizăm în continuare pe deschiderea, recomandările și expertiza necesară în domeniul educației în contextul în care suntem fermi angajați să avansăm în procesul de integrare în spațiul european. Am discutat, de asemenea, creșterea accesului la educație de calitate în toate instituțiile de învățământ din țară, promovarea studierii limbii române la nivel național, creșterea prestigiului educației, inclusiv a profesiei de pedagog”, a adăugat Perciun.
La rândul ei, ministra Educației din România Ligia Deca a menționat că „a fost o bucurie” să discute la Chișinău cu ministrul Educației și Cercetării din Republica Moldova Dan Perciun.
„M-a bucurat deschiderea către dimensiunea europeană a educației, pe care am regăsit-o în reformele recente vizând asigurarea dreptului la educație de calitate, care sa favorizeze incluziunea. Îmbunătățirea sistemului educațional din Republica Moldova mai are, însă, o componentă importantă, transformată în prioritate, în special în contextul scăderii demografice din zonă: internaționalizarea instituțiilor de învățământ superior, pentru construirea unui sistem care să crească, pe de o parte, atractivitatea, pe de altă parte, calitatea actului educațional. Printre prioritățile Ministerului Educației și Cercetării de aici, se află și crearea unui spațiu lingvistic comun pentru toți cetățenii din țară și pregătirea profesorilor pentru a sprijini învățarea limbii române. În aceeași direcție se înscriu preocuparea pentru manualele școlare, ca resursă didactică importantă, și dorința manifestată în timpul discuției de a colabora cu experți români atât pentru elaborarea, cât și pentru evaluarea acestora”, a comunicat oficialul român.
Ministra a adăugat că a reiterat faptul că „România rămâne aproape de educația din Republica Moldova, sprijinind prin expertiză, finanțare și schimburi de experiență”.
Oficialul român a fost, în cadrul vizitei din Republica Moldova, și la USM. Acolo a avut o discuție inclusiv cu rectorul Universității Igor Șarov.
Reprezentanții USM au declarat că ministra a avut discuții „cu administrația universității despre cooperarea în domeniul învățământului superior cât și despre posibilitățile de implementare a unor parteneriate ce ar spori calitatea în domeniul educației și cercetării”.
„Scopul vizitei este inițierea unor acorduri de parteneriate de perspectivă ce ar întări dialogul dintre universitățile de pe cele două maluri ale Prutului, prin schimburi de experiență pentru cadre didactice, studenți și cercetători, întărind relațiile de parteneriat deja existente. Universitatea de Stat din Moldova își exprimă recunoștința Guvernului României pentru toate proiectele de dezvoltare implementate la USM, manifestând mereu deschidere pentru sporirea calității învățământului superior din țară”, au menționat reprezentanții Universității de la Chișinău.
Ministra de la București a fost și la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Reprezentanții Muzeului au menționat că oficialul a fost însoțit de Narcis Afrăsinei, directorul adjunct al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, și de Ovidiu Năftănăilă, prim-colaborator la Ambasada României în Republica Moldova.
Oficialii au vizitat expoziția Romanian Jewelry Week – Ediție specială Chișinău 2023. În context, reprezentanții Muzeului au menționat că expoziția poate fi văzută până pe 30 august, inclusiv.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!