Ministra Justiției de la București laudă Chișinăul pentru progresul înregistrat în drumul către UE: „Suntem pregătiți să acordăm în continuare asistență”

România va continua să sprijine Republica Moldova în toate domeniile, inclusiv în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE). Declarația a fost făcută de ministra Justiției de la București, Alina Gorghiu, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficiala a lăudat, în cadrul unei conferințe susținute alături de omologul său Veronica Mihailov-Moraru, progresele înregistrate de Moldova în implementarea celor 9 recomandări formulate de Comisia Europeană în iunie 2022. La rândul său, ministra Justiției de la Chișinău a mulțumit Bucureștiului pentru expertiza oferită, inclusiv în domeniul justiției.

„Vă asigur că vom continua demersurile susținute în relația cu instituțiile UE și statele membre în sprijinul Republicii Moldova, pe toate palierele legate de integrarea europeană. România acordă sprijin pentru obținerea unei decizii pozitive până la finalul anului în curs privind deschiderea de către Republica Moldova a negocierilor de aderare. Felicitări pentru progresul înregistrat în implementarea celor 9 recomandări formulate de UE, inclusiv în domeniul justiției”, a declarat Alina Gorghiu.

La rândul său, ministra Justiției de la Chișinău, Veronica Mihailov-Moraru, a mulțumit Bucureștiului pentru expertiza și sprijinul constat, oferit inclusiv în procesul de aderare la UE.

„Odată cu acordarea Republicii Moldova a statului de țară candidată la UE, calendarul nostru a devenit unul foarte solicitant și astăzi suntem antrenați în diverse discuții, proiecte cu partenerii de dezvoltare. Vreau să accentuez că parteneriatul cu România rămâne a fi cel mai valoros pentru Guvernul Republicii Moldova și pentru cetățenii de aici. (…) Instruirile în materie de armonizare legislativă oferită de către colegii români reprezintă pentru noi o școlarizare indispensabilă și extrem de utilă”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.

Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: