Ministrul britanic de Externe: „Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO”
Full Article 2 minutes read

Ministrul britanic de Externe: „Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO”

Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, a declarat Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, informează BBC.

Oficiala a precizat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere. Ea a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare”. În acest context, Liz Truss a declarat că discuțiile despre îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a spus Liz Truss.

Întrebată dacă asta este o consecință a faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Republicii Moldova, ea a răspuns: „Absolut. Adică, Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. Doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”.

Amintim că la începutul lunii mai, președinta Maia Sandu a declarat că „Republica Moldova nu este în pericol” și că evoluția lucrurilor din țară „este monitorizată cu atenție”.

Tot la începutul lunii mai, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat într-o conferință de presă că UE este pregătită „să ofere mai mult sprijin militar” Republicii Moldova. Ulterior,  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis un comunicat, în care a anunțat că Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului european pentru pace (European Pace Facility). Asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal.

Menționăm că Republica Moldova este un stat neutru conform Constituției.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: