UNFPA

Ministrul Dan Perciun a dat start „Săptămânii educației”. Reprezentanții Microsoft și Google, așteptați la Chișinău

În premieră, în Republica Moldova a fost dat start „Săptămânii educației”. Evenimentul se va desfășura în perioada 22-28 aprilie, sub genericul „Moldova pentru Educație”. Potrivit ministrului Dan Perciun, acțiunea își propune să evidențieze importanța educației și să consolideze societatea în jurul dezvoltării acestui domeniu. Profesorii, părinții, elevii și întreaga societate sunt invitați să se alăture discuțiilor publice. La eveniment sunt așteptați, inclusiv, reprezentanții companiilor Microsoft și Google. „Vom discuta despre inteligența artificială”, a declarat ministrul Dan Perciun, pe 22 aprilie.

Ministrul Educației a prezentat luni, 22 aprilie, agenda evenimentului și principalele subiecte de discuții. Dan Perciune declară că, timp de o săptămână, vor fi aduse în discuții principalele provocări din sistemul educațional. Vor fi discutate, de asemenea, soluții pentru acestea.

„Oferim posibilitatea pentru toată lumea să participe la discuțiile publice”, a declarat ministrul.

Oficialul susține că subiectul central al discuțiilor îl va constitui rețeaua de școli model, care va include 35 de instituții de învățământ în fiecare dintre care se vor face investiții de până la 2 milioane de euro.  În acest context, în cadrul săptămânii educației, pe data de 25 aprilie, urmează a fi lansat Parteneriatul Național „Moldova pentru Educație”, o inițiativă a MEC, sub patronajul președinției Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa își propune să mobilizeze întreaga societate, inclusiv mediul de afaceri, pentru a susține creșterea calității educației în țara noastră.

„În cadrul acestui efort am reușit să convingem mai multe companii care vor sprijini mai multe școli model, pentru a pune umărul la consolidarea acestei rețele. Avem peste 10 companii care ne sunt alături în această campanie”, a menționat Dan Perciun.

La fel, în cadrul săptămânii educației urmează a fi lansat conceptul de dezvoltare curriculară până în 2027.

„Tot în această săptămâna, vom discuta cu părinții despre ce înseamnă parenting, care sunt principalele probleme cu care se confruntă adolescenții și cum părinții pot răspunde acestor provocări. Discutăm și despre educația prin joc și multe alte subiecte interesante pentru toți. Vom avea o zi dedicată Consiliului Elevilor, în care îi instruim și încurajăm să participe mai mult în viața școlii și a comunității”, a mai declarat ministrul

Săptămâna Educației în Moldova este susținută de Banca Mondială, USAID, UNICEF, UNDP, UNFPA, Uniunea Europeană, Ambasada Statelor Unite ale Americii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Cadavre de porci infectați cu pestă porcină, găsite într-un lan de grâu din Moldova: restricții la vânzarea cărnii în 2 raioane

Între satele Ochiul Alb și Nicoreni, raionul Drochia, au fost găsite 16 cadavre de porci domestici. Cu o greutate de peste 200 kg fiecare, acestea au fost depistate într-un lan de grâu, în stare avansată de putrefacție. Testele de laborator au confirmat că porcii sunt infectați cu virusul pestei porcine africane. Astfel, pentru a evita răspândirea focarului, raioanele Drochia și Rîșcani au fost plasate în carantină. Informația a fost comunicată pe 18 iunie de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

„La data de 15 iunie, administratorul unor terenuri agricole din raionul Drochia a informat Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor oficiul Drochia despre depistarea mai multor cadavre de porci, între localitățile Ochiul Alb și Nicoreni. Ajunși la fața locului, medicii veterinari au constatat o situație dezolantă: 16 cadavre de porci domestici, în stare avansată de putrefacție (descompunere), cu o greutate de peste 200 kg fiecare, aruncați la întâmplare într-un lan de grâu”, au comunicat reprezentanții ANSA.

Potrivit agenției, au fost prelevate probe de laborator, după care cadavrele au fost eliminate prin înhumare, iar suprafețele au fost supuse unor măsuri de dezinfecție. Între timp, testele de laborator au confirmat prezența virusului pestei porcine africane. În legătură cu aceasta, a comunicat ANSA, au fost aplicate un set de măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.

„Au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zone de protecție și supraveghere. Se efectuează controlul rezervoarelor sălbatice, controlul mișcării animalelor pe interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți”, au declarat reprezentanții agenției.

Agenția a adăugat că „pentru a evita răspândirea acestui focar confirmat din neglijența și iresponsabilitatea unor persoane, în conformitate cu regulile sanitar-veterinare, au fost plasate în carantină întreg raionul Drochia și Rîșcani, fiind restricționată comercializarea porcilor vii și a cărnii de porc din gospodăriile locuitorilor din ambele raioane, inclusiv în cadrul piețelor agroalimentare, până la eliminarea completă a riscurilor de răspândire a infecției”.

ANSA a menționat că au fost alertate Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul pentru protecția mediului și administrația publică locală. „A fost inițiată o anchetă pentru identificarea persoanelor care au aruncat aceste cadavre de porci. Vinovații riscă sacțiuni aspre pentru încălcările comise, precum și pentru prejudiciul cauzat”, a precizat agenția.

ANSA
ANSA
ANSA

Reprezentanții ANSA au adăugat că, de la începutul anului 2025, în Republica Moldova au fost înregistrate 36 de focare de pestă porcină africană, dintre care 12 în raionul Drochia — cea mai afectată zonă în prezent. Totodată, pe parcursul acestui an au fost depistate 25 de cadavre de mistreți infectați cu virusul pestei porcine africane.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: