Tudor Mardei / NewsMaker

Ministrul de externe maghiar: Moldova și Ucraina trebuie să meargă separat în procesul de aderare la UE

Procesul de aderare la Uniunea Europeană al țărilor precum Republica Moldova și Ucraina ar trebui evaluat individual, fără a permite ca performanța uneia să fie frânată de întârzierea celeilalte în implementarea reformelor. Aceasta este opinia ministrului ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, Péter Szijjártó, exprimată în timpul vizitei sale de lucru la Chișinău pe 6 septembrie. Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria va continua să sprijine eforturile Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, însă acest sprijin nu este valabil și Ucrainei.

Ministerul de externe maghiar, Péter Szijjártó susține că procesul de aderare al Republicii Moldova  nu trebuie să depindă de Ucraina, dar trebuie să se desfășoare conform progreselor înregistrate de fiecare țară.

Nu este întâmplător faptul că am spus că țările trebuie evaluate individual. Este un proces pe bază de merite. Există acțiuni și condiții care trebuie îndeplinite. Dacă se îndeplinesc, e în regulă, dacă nu, trebuie să continuăm să lucrăm la aceasta. Și există câteva probleme grave referitoare la Ucraina, așa cum spun faptele, nu opoziția politică. Noi avem o comunitate semnificativă în Ucraina. Drepturile acestei comunități maghiare din Ucraina sunt încălcate în mod brutal. În ultimii ani, în Ucraina s-au luat diverse decizii care au restricționat drepturile acestei comunități maghiare și au îngrădit enorm accesul la cultura și educația în limba maternă, iar una dintre valorile cele mai importante ale UE este apărarea minorităților naționale. Ucraina merge în sens tocmai opus, ceea ce noi nu putem accepta. Republica Moldova nu a adus niciodată prejudicii Ungariei, Ucraina a adoptat în mod continuu astfel de măsuri”, spune ministrul maghiar de externe.

În același timp, oficialul maghiar a declarat că Europa de astăzi nu mai este la fel de puternică cum a fost cândva, iar pentru a o restabili „este nevoie de suflu nou”.

Suntem într-o perioadă foarte grea, dacă ne uităm la continentul european. Nu trebuie să ne concentrăm doar pe provocările războiului, ci și pe noua ordine mondială care se conturează, care nu va aduce consolidarea și fortificarea Europei. Din păcate, în zilele noastre, Europa și UE au slăbit în perioada recentă. Noi credem că întrebarea este cum putem să dăm un nou avânt Uniunii Europene, cum poate genera energie nouă și cum poate primi noi ambiții. Noi considerăm că avântul și energia pot fi aduse către UE prin extinderea într-un mod cât se poate de rapid, astfel încât să fie acceptată și Republica Moldova în UE”, susține Péter Szijjártó.

Vizita ministrului maghiar de Externe la Chișinău are loc la câteva zile după ce președinții țărilor baltice, Klaus Iohannis, președintele României, și premierul polonez Donald Tusk au fost și ei în capitala Republicii Moldova.

În timp ce liderii europeni au condamnat în mod clar Federația Rusă pentru atrocitățile comise în Ucraina și pentru provocările la adresa Republicii Moldova, șeful diplomației maghiare a evitat orice mențiune despre Rusia. Acest fapt subliniază, încă o dată, prietenia dintre Ungaria și Rusia.

Conform presei din Ungaria, în 2021, Péter Szijjártó a fost decorat de Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei. După invadarea Ucrainei, opoziția maghiară i-a cerut să returneze distincția, însă acesta a refuzat.

Szijjártó a afirmat de mai multe ori că Ucraina nu își poate controla teritoriul, este coruptă și nu respectă drepturile minorităților etnice, inclusiv cele ale comunității maghiare. Odată cu preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, pe 1 iunie 2024, reprezentantul Ungariei la UE a spus că, în timpul acestei președinții, Budapesta nu va susține aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. În schimb, Ungaria se va concentra pe facilitarea negocierilor de aderare pentru statele din Balcanii de Vest.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Usatîi, reacție la criticile Guvernului privind concertul organizat lângă „Trenul durerii”: „Noi l-am păzit mai tare ca voi”

Liderul „Partidului Nostru” (PN), Renato Usatîi, a venit pe 16 iulie cu o reacție după ce Guvernul a criticat faptul că concertul organizat în ajun de politician, în Chișinău, a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia. Într-o transmisiune live pe Facebook, Usatîi a declarat că vagoanele care fac parte din expoziție nu au fost afectate și nu a fost făcută mizerie în zonă. Acesta a mai numit autoritățile centrale „o rușine”.

Rușinea sunteți voi, domnul Băluțel, Recean, PAS-iști, travestiți și așa mai departe. Voi pentru mine sunteți toți egali. Nu este nicio discriminare. (…) Vagonul nu a fost acoperit, să nu ascundem trecutul, nu au fost provocatori să facă mizerie acolo. Noi l-am păzit mai tare ca voi”, a spus Renato Usatîi.

Nici Guvernul, nici PAS nu a comentat, deocamdată, declarația politicianului.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ucrainene ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

În zona în care a avut loc spectacolul este desfășurată în prezent tradiționala expoziție „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia. Aceasta este organizată de Guvern.

Pe 16 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat concertul, menționând că organizarea show-ului în apropierea expoziției „Trenul durerii” este „o insultă la adresa memoriei colective” și o „bătaie de joc”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera edilului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: