Ministrul de Externe Nicu Popescu a discutat cu omologul său estonian despre remanierile guvernamentale
Full Article 3 minutes read

Ministrul de Externe Nicu Popescu a discutat cu omologul său estonian despre remanierile guvernamentale

Vicepremierul Nicu Popescu a avut pe 11 februarie un dialog telefonic cu Urmas Reinsalu, ministrul afacerilor externe al Estoniei. Oficialii au discutat despre evoluțiile de politică internă din țara noastră, remanierile guvernamentale, care au loc în Republica Moldova precum și evoluțiile ulterioare.

Nicu Popescu i-a explicat ministru că aceasta este o tranziție planificată, de la un guvern pro-european la altul, fiind un proces în pregătire de ceva timp cu scopul fortificării securității și rezilienței țării noastre pe fundalul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Noua echipă, împreună cu domnul prim-ministru desemnat Dorin Recean, va continua să se concentreze pe aceleași obiective prioritare: aderarea la Uniunea Europeană, reformele sistemice solicitate de către cetățeni precum și pe contribuția țării noastre la stabilitatea regională.

***

Menționăm că Natalia Gavrilița și-a anunțat pe 10 februarie demisia din funcția de prim-ministru. „Am avut onoarea să fiu prim-ministru a acești țări. Voi rămâne în slujba poporului alătura de echipă. Eu cred în Moldova, eu cred că o să trecem cu bine peste încercările acestor vremuri. Plec de la conducerea Guvernului cu inima împăcată”, a adăugat Gavrilița.

Urmare a anunțului Nataliei Gavrilița cu privire la demisie, Maia Sandu a declarat că va avea, pe 10 februarie, consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, va desemna un candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că nu va participa la consultările anunțate de Maia Sandu. „Noi nu mergem la proceduri de mimare”, a declarat secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea.

La rândul ei, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a dat curs invitației. Ulterior, Tauber a declarat că „invitația nu a fost serioasă”, întrucât a avut loc cu 15 minute înainte de întrevedere. În același timp, Partidul „ȘOR” a anunțat că îl propune pe Ilan Șor la funcția de premier.

Ulterior, Dorin Recean a fost desemnat candidat la funcția de premier după demisia anunțată în aceeași zi de Natalia Gavrilița. Recean a fost numit consilier al președintelui Maia Sandu pe domeniul apărării și securității naționale în februarie 2022. El a fost ministru al afacerilor interne în Guvernul Filat și Guvernul Leancă.

Dorin Recean este candidatul desemnat de către președinta țării Maia Sandu pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Recean este cunoscut publicului larg pentru perioada în care a deținut funcția de ministru de Interne în Guvernul Filat și Leancă. În prezent, Recean este consilierului șefei statului în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Cine este Dorin Recean, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru? CV, avere și controverse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: