Ministrul de Externe Nicu Popescu a discutat cu omologul său estonian despre remanierile guvernamentale

Vicepremierul Nicu Popescu a avut pe 11 februarie un dialog telefonic cu Urmas Reinsalu, ministrul afacerilor externe al Estoniei. Oficialii au discutat despre evoluțiile de politică internă din țara noastră, remanierile guvernamentale, care au loc în Republica Moldova precum și evoluțiile ulterioare.

Nicu Popescu i-a explicat ministru că aceasta este o tranziție planificată, de la un guvern pro-european la altul, fiind un proces în pregătire de ceva timp cu scopul fortificării securității și rezilienței țării noastre pe fundalul războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.

Noua echipă, împreună cu domnul prim-ministru desemnat Dorin Recean, va continua să se concentreze pe aceleași obiective prioritare: aderarea la Uniunea Europeană, reformele sistemice solicitate de către cetățeni precum și pe contribuția țării noastre la stabilitatea regională.

***

Menționăm că Natalia Gavrilița și-a anunțat pe 10 februarie demisia din funcția de prim-ministru. „Am avut onoarea să fiu prim-ministru a acești țări. Voi rămâne în slujba poporului alătura de echipă. Eu cred în Moldova, eu cred că o să trecem cu bine peste încercările acestor vremuri. Plec de la conducerea Guvernului cu inima împăcată”, a adăugat Gavrilița.

Urmare a anunțului Nataliei Gavrilița cu privire la demisie, Maia Sandu a declarat că va avea, pe 10 februarie, consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, va desemna un candidat la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că nu va participa la consultările anunțate de Maia Sandu. „Noi nu mergem la proceduri de mimare”, a declarat secretarul executiv al Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea.

La rândul ei, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a dat curs invitației. Ulterior, Tauber a declarat că „invitația nu a fost serioasă”, întrucât a avut loc cu 15 minute înainte de întrevedere. În același timp, Partidul „ȘOR” a anunțat că îl propune pe Ilan Șor la funcția de premier.

Ulterior, Dorin Recean a fost desemnat candidat la funcția de premier după demisia anunțată în aceeași zi de Natalia Gavrilița. Recean a fost numit consilier al președintelui Maia Sandu pe domeniul apărării și securității naționale în februarie 2022. El a fost ministru al afacerilor interne în Guvernul Filat și Guvernul Leancă.

Dorin Recean este candidatul desemnat de către președinta țării Maia Sandu pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Recean este cunoscut publicului larg pentru perioada în care a deținut funcția de ministru de Interne în Guvernul Filat și Leancă. În prezent, Recean este consilierului șefei statului în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Cine este Dorin Recean, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru? CV, avere și controverse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

on.od.ua

Număr record de morți și răniți civili în Ucraina într-o singură lună: datele ONU pentru iunie

În luna iunie, în Ucraina, cel puțin 232 de civili au fost uciși, iar 1 343 au fost răniți în urma atacurilor rusești. Potrivit misiunii de monitorizare a drepturilor omului a ONU, acesta este cel mai mare număr lunar de victime civile de la începutul invaziei militare ruse în februarie 2022.

Conform datelor ONU, în prima jumătate a anului 2025 în Ucraina au fost uciși sau răniți 6 754 de civili. Aceasta reprezintă o creștere de 54% față de aceeași perioadă a anului 2024. „Datele statistice din luna iunie au confirmat agravarea situației în acest an”, se menționează în raportul ONU.

În raportul organizației se mai precizează că 98% dintre cazurile de răniți în rândul populației civile au fost înregistrate în teritoriile controlate de Ucraina. Victime civile au fost raportate în 16 regiuni ale țării.

De la începutul războiului, misiunea ONU a consemnat moartea a cel puțin 13 580 de civili, inclusiv 716 copii, iar 34 115 persoane au fost rănite, dintre care 2 173 sunt copii.

„Factorii cheie care au dus la creșterea bruscă a numărului de victime sunt utilizarea de către Rusia a rachetelor puternice cu rază lungă de acțiune și a dronelor în zone urbane, puterea distructivă sporită a acestor muniții și numărul tot mai mare de atacuri”, se arată în comunicatul ONU.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: