Ministrul Perciun, urmare a alegerilor prezidențiale: „E nevoie de decizii ferme pe justiție. Unii oameni să plece, alții premiați”
Full Article 6 minutes read

Ministrul Perciun, urmare a alegerilor prezidențiale: „E nevoie de decizii ferme pe justiție. Unii oameni să plece, alții premiați”

Dan Perciun, ministru al Educației și Cercetării în Guvernul Recean, a declarat că instituțiile statului ar fi trebuit să protejeze mai bine votul cetățenilor și că „au salvat țara forțele de ordine, diaspora, tinerii, reprezentanții diverselor grupuri și bresle, cetățenii obișnuiți”. „E nevoie de decizii ferme pe justiție”, a comunicat oficialul, adăugând că „unii oameni trebuie să plece, alții trebuie premiați și apreciați public pentru curajul lor de a înfrunta bandiții”. 

„Glontele ne-a trecut pe lângă ureche. Am evitat impactul doar datorită mobilizării extraordinare a întregii societăți în fața întunericului. Forțele de ordine, diaspora, tinerii, reprezentanții diverselor grupuri și bresle, cetățenii obișnuiți care au pus mâna pe telefon și au încurajat o rudă sau un prieten să iasă la vot – au salvat țara. N-au putut ei fura, cât am putut noi vota”, a scris Perciun pe o rețea de socializare în seara zilei de 4 noiembrie.

Ministrul a adăugat că „trebuie să nu mai ajungem niciodată în situația când însuși democrația și suveranitatea țării să fie puse în pericol de grupări criminal organizate”.

„O țară întreagă a avut atacuri de anxietate 2 săptămâni la rând, din cauza incertitudinii totale privind capacitatea hoților de a mai cumpăra voturi. Am ajuns să vedem transport organizat cu avionul, amenințări cu moartea în adresa jurnaliștilor, intimidări și dezinformare la o scară inimaginabilă anterior. A fost nevoie de un efort extraordinar a sute de mii de oamenii pentru a compensa pentru vulnerabilitățile instituțiilor statului care ar fi trebuit să protejeze mai bine votul cetățenilor. Acum e nevoie să păstrăm acea unitate care s-a conturat în turul 2 – împotriva forțelor care vor să vadă o Moldovă slabă și înrobită. Și e nevoie de decizii ferme pe justiție. Unii oameni trebuie să plece, alții trebuie premiați și apreciați public pentru curajul lor de a înfrunta bandiții chiar și atunci când victoria era incertă”, a comunicat Perciun.

Ministrul a mai spus că „pentru a învinge definitiv la parlamentare va fi nevoie de un front larg, reprezentativ pentru întreg segmentul proeuropean, iar asta va necesita compromisuri rezonabile, trecerea peste supărări și interese particulare – replicarea acelei mobilizări pe care am văzut-o în turul 2 – de dragul interesului național”.

„Azi celebrăm victoria remarcabilă a doamnei președintă, dar de mâine urmează să reflectăm cum facem în așa fel încât alegerile parlamentare să treacă cu mai puține emoții și îngrijorare pentru viitorul Moldovei”, a conchis Perciun.

***

Pe 20 octombrie în Republica Moldova a avut loc turul I al alegerilor prezidențiale. Niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu au obținut majoritate de voturi și s-a decis organizarea turului II. Tot pe 20 octombrie s-a desfășurat referendumul pentru viitorul direcției politice a țării. Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova și-au exprimat votul în favoarea modificării Constituției. Pentru opțiunea „DA” au votat 50,46% din alegători, au ales opțiunea „NU” – 49,54%.

Urmare a scrutinului, după miezul nopții, Maia Sandu a spus că Moldova s-a confruntat pe 20 octombrie și în ultimele luni „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. Sandu a menționat că sunt probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. „Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a comunicat Sandu. Detalii AICI.

Iar pe 24 octombrie, Maia Sandu a declarat că a fost informată de către instituțiile statului despre existența unei rețele imense de cumpărare de voturi. „Am fost întrebați dacă e cazul să nu recunoaștem aceste alegeri și să organizăm alegeri repetate”, a comunicat Sandu. Tot ea a adăugat că procesul electoral nu trebuie oprit și a cerut instituțiilor statului să facă publice probele despre fraudă și să-i sancționeze pe cei care se fac vinovați. Sandu a mai spus că justiția din Moldova „s-a opus în acești ani oricărei curățări și a eșuat să ducă la bun sfârșit dosarele de corupție mari”. „Dacă justiția nu se trezește în ultimul ceas și închide ochii la vânzarea țării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol”, a declarat Maia Sandu. Detalii AICI.

Menționăm că pe 3 noiembrie, în Republica Moldova, a avut loc turul II al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor, Maia Sandu a obținut 55,33% din voturi iar Alexandr Stoianoglo – 44,67%. Pentru candidata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Maia Sandu și-au dat votul 929 964 alegători, iar pentru candidatul susținut de Partidul Socialiștilor Alexandr Stoianoglo – 750 644 alegători.

Mai precizăm că în timpul campaniei electorale, Maia Sandu a declarat că este nevoie să fie făcute schimbări în echipa guvernamentală. „Acest lucru trebuie să se întâmple până la finalul acestui an”, a adăugat Sandu. Precizările au fost făcute, urmare a unei întrebări din partea redactorului-șef NewsMaker Stela Untila, în timpul dezbaterilor electorale de la postul public de televiziune Moldova1. Detalii AICI. Între timp s-a anunțat că remanierile guvernamentale vor avea loc până la luna decembrie. Detalii AICI.

***

În septembrie 2024, oamenii legii au inițiat un dosar penal care vizează o schemă de corupție electorală desfășurată de organizația criminală Șor, condusă de Ilan Șor, pentru a deturna alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie. Oamenii legii au stabilit peste 130 000 de persoane care fac parte din rețeaua organizației. Acestea au roluri de lideri teritoriali, responsabili de secțiile de votare, activiști de racolare și simpli executori de ordine în procesul electoral. În același timp se estimează că la finalizarea anchetelor numărul celor implicați în schema infracțională va depăși cifra de 300 000 de oameni.

Potrivit forțelor de ordine, în perioada septembrie – octombrie, la membrii rețelei infracționale au ajuns, prin transferuri a PSB Bank – o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale, peste 39 milioane de dolari. Banii le erau acordați pentru a vota un anumit candidat la alegeri și opțiunea „Nu” la referendum.

Centrul Național Anticorupție a anunțat, pe 1 noiembrie, că a aplicat amenzi de peste 3,5 milioane de lei pentru contravenții legate de coruperea electorală pasivă. Sancțiunile vizează alegătorii care au acceptat „bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă, care nu i se cuvin” pentru a-și exercita sau nu drepturile electorale la alegeri. Legislația prevede amenzi între 25 000 și 37 500 de lei pentru astfel de fapte, iar persoanele implicate în oferirea de mită pentru influențarea votului se expun la pedepse de închisoare de la un an până la 5 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: