Ministrul Sănătății: 12 dintre cei 109 pacienți infectați sunt în stare gravă

În prezent, 12 dintre cei 109 pacienți din Republica Moldova infectați cu COVID-19 sunt în stare gravă. Doi dintre aceștia sunt internați la Spitalul clinic Republican, iar 10 la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefingului din dimineața zilei de 24 martie.

Astfel, la Chișinău sunt înregistrate 40 de cazuri, la Hîncești: 17, Ștefan Vodă: 8, Căușeni: 8, Ialoveni: 6, Soroca: 5, Ialoveni: 3, Anenii Noi: 4, Cantemir – 2, Floreși, Cahul, Leova, Basarabeasca, Călărași, Orhei Dumbăsari: câte un caz 1. În Transnistria au fost înregistrate, până în prezent, 6 cazuri, iar în Râșcani – 2 cazuri și în Șoldănești – 1 caz.

Printre pacienți sunt și 8 copii, unul dintre care are mai puțin de 9 ani. Ei sunt internați la Spitalul de boli contagioase pentru copii, iar starea lor de sănătate este de gravitate medie.

Dintre adulți, 12 sunt în stare gravă: 2 rămân internați la Spitalul clinic Republican, iar 10 la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”.

În total, au fost investigate 907 persoane suspecte că au contractat coronavirusul de tip nou.

Ministrul Sănătății a ținut să precizeze că a făcut public cazul lucrătorului medical care s-a infectat de la un pacient care nu l-a anunțat că ar putea fi infectat cu COVID-19, după ce a discutat cu persoana respectivă și a primit acordul acesteia.

„Cu acceptul ei fac public cazul său, pentru a atenționa populația să ajute medicii să îi ajute. Livrați date veridice, nu ascundeți și nu denaturați informația”, a îndemnat populația ministrul Sănătății.

*IMPORTANT! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie de coronavirus. Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie. 80% dintre pacienți suportă boala ca pe o răceală simplă, dar în 20% dintre cazuri pot avea loc complicații grave. Nivelul mediu de mortalitate este de 3,5%, însă în cazul persoanelor vârstnice poate ajunge la 14-15%. Pentru a vă proteja, urmați câteva recomandări simple:
1. Spălați mâinile în mod regulat cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe bază de spirt;
2. Păstrați distanța de minimum 1 metru față de alte persoane (în special față de cele care tușesc sau strănută);
3. Nu vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare;
4. În cazul în care tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura cu un șervețel sau cu încheietura cotului;
5. În cazul în care aveți febră, tuse uscată sau dificultăți de respirație – apelați serviciul 112. Atenție! Nu mergeți personal la spital sau clinică, pentru a nu pune în pericol alte persoane.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: