Ministrul Sănătății contestă raportul Curții de Conturi: „Nicio doză de vaccin nu a fost și nu poate fi administrată cu termen expirat”
Full Article 3 minutes read

Ministrul Sănătății contestă raportul Curții de Conturi: „Nicio doză de vaccin nu a fost și nu poate fi administrată cu termen expirat”

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco dă asigurări că informația potrivit căreia în Moldova ar fi fost administrate vaccinuri anti-Covid cu termen expirat sunt false. Într-un mesaj publicat pe 16 decembrie pe pagina sa de Facebook, oficialul a explicat că, potrivit procedurii, toate serurile expirate sunt retrase imediat din sala de imunizare. Prin urmare, nicio doză de vaccin nu putea fi administrată în acest fel.

Ala Nemerenco a remarcat că raportul Curții de Conturi a produs un efect negativ în societate, slăbind încrederea în vaccin.

„Probabil fără nicio rea intenție, dar Curtea de Conturi și-a adus astăzi contribuția personală la crearea unor suspiciuni cu referire la corectitudinea realizării procesului de vaccinare și mai mult adâncind prăpastia între încrederea moldovenilor în vaccin și efortul depus de noi, medicii, în a o construi. Cu așa abordări neprofesioniste o să finalizăm cu pandemia în spațiul nostru mioritic exact prin 2050”, a menționat ministrul.

Șefa Ministerului Sănătății a explicat că respectarea cerințelor privind administrarea vaccinurilor în termeni stricți este monitorizată atât de instituțiile medico-sanitare care realizează vaccinarea, cât și de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

„Vaccinurile expirate, conform procedurilor, sunt retrase imediat din sala de vaccinări și nu se pot încurca nici prin eroare. Curtea de Conturi a făcut astăzi niște constatări presupuse bazându-se pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării pentru perioada 30.05 – 31.08.2021, când s-au realizat cele mai multe vaccinări, inclusiv maratoane de vaccinare. Nicio doză de vaccin nu a fost și nu poate fi administrată cu termen expirat, iar colectarea și introducerea, uneori întârziată a datelor despre dozele de vaccin nu au nimic comun cu însăși administrarea dozei”, a argumentat Nemerenco.

Ministrul a argumentat că, la acel moment, sistemul de evidență informațional nu era suficient de dezvoltat că să evite erorile tehnice de înregistrare, în special când se înregistrau mii de vaccinuri de o instituție intr-o zi.

„Aceste informații au fost prezentate de către colegi Curții de Conturi și la etapa de examinare a raportului, și în cadrul ședinței de prezentare a acestuia. Ne exprimăm în continuare dezacordul față de interpretările eronate expuse în raport. Mai mult, informăm că nici într-un registru de evidență nu se regăsesc date care ar confirma concluziile Curții de Conturi”, a adăugat Ala Nemerenco și a adăugat că în competențele Curții de Conturi nu intră astfel de atribuții cum este verificarea procedurilor clinice.

Reacția vine după ce, pe 16 decembrie, Curtea de Conturi a anunțat că ar fi fost administrate circa 7000 de doze de vaccin cu termenul de valabilitate expirat. Mai mult, conducerea instituției a acuzat Ministerul Sănătății de „management defectuos și insuficiența controalelor-cheie”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: