Minorul care a căzut de la etaj la Edineț este conștient. Precizările ministrei Sănătății
Full Article 3 minutes read

Minorul care a căzut de la etaj la Edineț este conștient. Precizările ministrei Sănătății

Ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat că băiețelul de 7 ani, care a căzut de la etajul 4 al unui bloc la Edineț, nu mai este intubat și este conștient. Potrivit oficialului de la sănătate, urmează perioade lungi de tratament și recuperare. 

„Avem astăzi primele noutăți bune referitor la starea băiețelului transferat din Edineț – este extubat și în conștiință”, a scris Nemerenco, pe rețelele de socializare.

Potrivit ministrei, medicii au luat o tactică corectă și au scos copilul din starea critică cu risc pentru viață „în pofida criticilor agresive lansate de părinte și un avocat în spațiul public”.

„Avem medici minunați și mulțumesc tuturor celor implicați – serviciul AMU, personalul din SR Edineț, SC Bălți, IMC, echipelor de urgentiști, reanimatologi, pediatri, chirurgi și asistenți medicali, celor care au mers la Edineț și noaptea, și ziua și au făcut tot ce le stă în puteri să salveze micuțul. Urmează perioade lungi de tratament și recuperare”, a adăugat Nemerenco.

Cu privire la informația că tatăl copilului colectează fonduri pe online, ministra a spus: „Dorim să informăm că absolut toate serviciile medicale au fost și sunt acordate gratuit”.

***

Menționăm că un copil în vârstă de 7 ani s-a aflat în comă, după ce a căzut de la etajul 4 al unui bloc de locuit, la Edineț. Cazul a avut loc în seara zilei de 28 iunie.

În cursul zilei, rudele băiatului au venit cu un apel la către Ministerul Sănătății. Tatăl copilului declara că spitalul din Edineț, acolo unde a fost spitalizat băiatul pe 28 iunie, ar fi prost dotat și că recuperarea acestuia acolo ar reduce din șansele la viață. Bărbatul a cerut Ministerului Sănătății să trimită un echipaj SMURD la Edineț, care să transfere copilul la un spital de la Chișinău. Apelului i s-a alăturat și avocatul Eduard Rudenco.

În reacție, ministra Sănătății Ala Nemerenco a scris pe pagina sa de Facebook că starea copilului este „foarte gravă”, fapt care nu permite transportarea către un alt spital. Oficiala a menționat că echipe de la Chișinău au plecat la Edineț, care în Consiliu au decis tactica de mai departe a cazului.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății Elena Mudrii a explicat pentru NM că s-a decis transferea copilul la spitalul din Bălți, acolo unde urma să fie investigat copilul și stabilizat. Abia după aceea, a explicat Ministerul Sănătății, va fi posibilă transferarea minorului la un spital din capitală.

Mai mult, Ministerul Sănătății a dat asigurări că spitalul din Bălți este pregătit să primească copilul.

Pe 30 iunie, ministra Nemerenco a anunțat că minorul a ajuns în Chișinău și a fost spitalizat la Institutul Mamei și Copilului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: