Mișcarea lui Șor insistă să i se cedeze PMAN pe 21 mai: Am depus cu mult timp în urmă cererea

Mișcarea Pentru Popor, din care fac parte mai multe formațiuni politice, inclusiv Partidul „ȘOR”, insistă pe dreptul de a organiza o manifestație în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), în data de 21 mai. Este un drept constituțional, susțin reprezentanții Mișcării.

Mișcarea Pentru Popor susține că a depus cu mult timp în urmă înștiințare pentru acțiunea din 21 mai către autoritățile capitalei. Astăzi, Primăria Chișinău a desfășurat o ședință în care au fost examinate demersurile înainte de Cancelaria de Stat și de partidele politice care își doresc să organizeze manifestații pe 21 mai în PMAN. După ce au examinat argumentele părților, reprezentanții Primăriei au anunțat că vor organiza o altă ședință, în care vor decide pentru cine vor autoriza manifestația.

„Reprezentanții Cancelariei de stat vor să obțină pentru guvernare dreptul exclusiv de a rezerva PMAN, pentru a organiza o manifestație în sprijinul integrării europene. Insistăm, însă, că este vorba de un spațiu public și că accesul în el trebuie să fie asigurat pentru toți cetățenii”, susțin reprezentanții Mișcării.

Amintim că Maia Sandu a anunțat că convoacă, pentru data de 21 mai, Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Președinta a declarat că evenimentul are drept scop ca cetățenii să spună că întregii lumi că sunt europeni, iar UE este calea aleasă de ei.

Totodată, PMAN a fost deja rezervată pentru 21 mai și de Mișcare pentru Popor, de PSRM, dar și de alte organizații. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, spune că pentru a evita anumite incidente vor fi implicate instituțiile de ordine.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: