Mitropolia Moldovei anunță că preotul din Ciorescu va fi sancționat: biserica comunei a trecut la Mitropolia Basarabiei
Full Article 3 minutes read

Mitropolia Moldovei anunță că preotul din Ciorescu va fi sancționat: biserica comunei a trecut la Mitropolia Basarabiei

Încă o biserică din Republica Moldova a decis să adere la Mitropolia Basarabiei. Este vorba despre biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău. Pentru NewsMaker, Mitropolia Basarabiei a spus că la baza acestei decizii ar sta inclusiv agresiunea Rusiei din Ucraina. În reacție la plecare, Mitropolia Moldovei a anunțat că parohul bisericii din Ciorescu, Vasile Stamati, va fi sancționat.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, părintele Constantin Olariu, a spus că la baza deciziei bisericii de a părăsi Mitropolia Moldovei ar sta agresiunea Rusiei din Ucraina dar și dorința credincioșilor de a se alătura Patriarhiei Române.

„Unul dintre principalele motive este agresiunea Rusiei în statul vecin Ucraina, promovarea războiului prin intermediul bisericii Ruse, dar și dorința credincioșilor de a fi sub omoforul Patriarhiei Române”, a menționat el.

Constantin Olariu a mai evidențiat că „există o comisie în cadrul Mitropoliei Basarabiei de examinare a parohiilor dar și a preoților care vor să adere la Mitropolia Basarabiei dar până în momentul de față nu a fost oprită nici o parohie, nu a avut probleme să adere la Mitropolia Basarabiei”.

Episcopul de Soroca Ioan Moșneguțu a declarat pentru NewsMaker că parohul bisericii din Ciorescu, Vasile Stamati, va fi sancționat.

„Regretăm gestul părintelui, întrucât sfinția sa anterior a declarat și a făgăduit că nu are intenția de a adera la Mitropolia Basarabiei, nu poate să facă acest lucru întrucât este cleric al Mitropoliei Moldovei și nu va merge samavolnic în altă structură dar inevitabilul s-a produs, ne pare foarte rău și în perioada imediat următoare va fi adoptată o decizie de sancționare a părintelui Vasile”, a comunicat Ioan Moșneguțu.

***

Biserica Ortodoxă din Moldova își menține statutul în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, în pofida îndemnului unor preoți de a adera la Patriarhia Română. Între timp, preoții continuă să părăsească Mitropolia Moldovei și să se alăture Mitropoliei Basarabiei. NewsMaker a povestit anterior despre confruntarea dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, „exodul” preoților și posibile scenarii de viitor. Detalii AICI.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici au aderat la Mitropolia Basarabiei, iar tendința este una în creștere, a declarat în noiembrie 2023 secretarul Mitropoliei Basarabiei Constantin Olariu, pentru Radio Moldova.

Anterior, cu referire la plecările preoților la Mitropolia Basarabiei, mitropolitul Vladimir a spus că aceștia sunt lipsiți de discernământ și credință. Detalii AICI. În martie 2024, mitropolitul Moldovei Vladimir i-a transmis o scrisoare patriarhului României Daniel, în contextul „migrației” preoților moldoveni la Mitropolia Basarabiei. Mitropolitul Moldovei i-a declarat patriarhului român că „este dureros că salariul oferit influențează percepția asupra naționalității”. Detalii AICI.

Tot în martie, patriarhul român Daniel menționat că toți clericii ortodocși din Republica Moldova care revin la Mitropolia Basarabiei sunt „clerici canonici și credincioși binecuvântați”.

Iar în aprilie, șeful bisericii ortodoxe din Moldova Vladimir chema preoții care au plecat la Mitropolia Basarabiei să se reîntoarcă „în sânul bisericii”. Înainte de aceasta, mitropolitul îi îndemna să „mediteze asupra greșelilor comise”, după care „să se pocăiască”. Acesta nu este doar un îndemn, a spus capul bisericii ortodoxe din Moldova, ci o necesitate stringentă. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: