Mitropolitul Vladimir cheamă înapoi preoții care au plecat la Mitropolia Basarabiei: „Fraţilor, renunţaţi la orgolii”
Full Article 3 minutes read

Mitropolitul Vladimir cheamă înapoi preoții care au plecat la Mitropolia Basarabiei: „Fraţilor, renunţaţi la orgolii”

Șeful bisericii ortodoxe din Moldova Vladimir a chemat preoții care au plecat la Mitropolia Basarabiei să se reîntoarcă „în sânul bisericii”. Înainte de aceasta, mitropolitul îi îndeamnă să „mediteze asupra greșelilor comise”, după care „să se pocăiască”. Acesta nu este doar un îndemn, a spus capul bisericii ortodoxe din Moldova, ci o necesitate stringentă. „Fraţilor, renunţaţi la orgolii și reveniți la starea de odinioară”, a adăugat mitropolitul. 

Mitropolitul Vladimir a lansat „un apel către slujitorii şi clericii care au părăsit samavolnic biserica ortodoxă din Moldova cu un îndemn la pocăință”. „Constatăm cu durere și dezamăgire alegerea sfinţiilor voastre de a părăsi calea pe care cu sfințenie ați jurat să o urmați. Această acțiune pune la îndoială seriozitatea angajamentului vostru față de vocația pastorală. Vă chemăm acum, nu doar să meditați asupra greșelilor comise, ci să vă pocăiți profund și să reveniți în sânul bisericii”, se arată în apelul mitropolitului.

Capul bisericii ortodoxe din Moldova le-a mai spus preoților că „este inacceptabil și profund regretabil” să-și întoarcă „spatele datoriilor sfinte pentru orice motive lumești sau personale”.

„Greșelile trebuie recunoscute, iar faptele – îndreptate. Este esențial să înțelegeți severitatea situației create și impactul negativ asupra celor ce v-au privit ca pe niște păstori spirituali. Reveniți la jurământul vostru inițial și îmbrățișați din nou responsabilitățile pe care le-ați neglijat. Aceasta nu este doar un îndemn, ci o necesitate stringentă pentru binele suprem al sufletelor pe care odinioară ați promis să le păstoriți. (…) Restabilirea voastră nu va fi doar o izbândă personală, ci o lumină de speranță pentru întreaga comunitate care vă așteaptă cu brațele deschise. Așteptăm cu nădejde neclintită reîntoarcerea voastră imediată în Sfânta noastră Biserică. Fraţilor, renunţaţi la orgolii și reveniți la starea de odinioară”, se mai arată în apel.

***

Biserica Ortodoxă din Moldova își menține statutul în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, în pofida îndemnului unor preoți de a adera la Patriarhia Română. Între timp, preoții continuă să părăsească Mitropolia Moldovei și să se alăture Mitropoliei Basarabiei. NewsMaker a povestit anterior despre confruntarea dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, „exodul” preoților și posibile scenarii de viitor. Detalii AICI. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici au aderat la Mitropolia Basarabiei, iar tendința este una în creștere, a declarat în noiembrie 2023 secretarul Mitropoliei Basarabiei Constantin Olariu, pentru Radio Moldova.

Anterior, cu referire la plecările preoților la Mitropolia Basarabiei, mitropolitul Vladimir a spus că aceștia sunt lipsiți de discernământ și credință. Detalii AICI. În martie 2024, mitropolitul Moldovei Vladimir i-a transmis o scrisoare patriarhului României Daniel, în contextul „migrației” preoților moldoveni la Mitropolia Basarabiei. Mitropolitul Vladimir a spus că privește cu greu la modul în care clericii opriți pentru grave abateri sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei dar și cum alții, care până mai ieri declarau fidelitate Mitropoliei Moldovei, au părăsit-o fără să ceară carte canonică de eliberare. Mitropolitul Moldovei i-a mai declarat patriarhului român că „este dureros că salariul oferit influențează percepția asupra naționalității”. Detalii AICI.

Tot în martie, patriarhul român Daniel declara că toți clericii ortodocși din Republica Moldova care revin la Mitropolia Basarabiei sunt „clerici canonici și credincioși binecuvântați”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: