Scandalul dintre biserici ia proporții. Mitropolitul Vladimir, scrisoare către Patriarhul României: „Este dureros că salariul oferit influențează”
Full Article 4 minutes read

Scandalul dintre biserici ia proporții. Mitropolitul Vladimir, scrisoare către Patriarhul României: „Este dureros că salariul oferit influențează”

Mitropolitul Moldovei Vladimir i-a transmis o scrisoare patriarhului României Daniel, în contextul „migrației” preoților moldoveni la Mitropolia Basarabiei. El i-a vorbit despre necesitatea unui dialog frățesc, menționând că „nu se va putea instaura pacea în acest teritoriu într-o așa situație”. Mitropolitul Vladimir a mai spus că privește cu greu la modul în care clericii opriți pentru grave abateri sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei dar și cum alții, care până mai ieri declarau fidelitate Mitropoliei Moldovei, au părăsit-o fără să ceară carte canonică de eliberare. Mitropolitul Moldovei i-a mai declarat patriarhului român că „este dureros că salariul oferit influențează percepția asupra naționalității, salariu pe care îl au chiar și unii dintre preoții noștri fără măcar să fi trecut la Mitropolia Basarabiei”. 

În scrisoare, mitropolitul Vladimir a menționat că vede „că se sfâșie cămașa lui Hristos, iar turma se risipește”.

Privim cu îngrijorare la modul în care, spre bucuria politicului, se folosește încă o dată dezbinarea dintre frați ca armă electorală. (…) Este dureros cum interesele materiale trezesc în unii slujitori ai bisericii un patriotism de ocazie, iar salariul oferit influențează percepția asupra naționalității, salariu pe care îl au chiar și unii dintre preoții noștri fără măcar să fi trecut la Mitropolia Basarabiei”, se arată în scrisoare.

El a adăugat că Mitropolia Moldovei are nevoie de implicarea patriarhului României și că este deschisă „la dialog și cooperare”.

Avem nevoie de înțelepciunea preafericirii voastre și de discernământul care vă caracterizează. Cu greu privim la modul în care clericii opriți ori caterisiți pentru grave abateri morale și incompatibilitatea cu slujirea preoțească sunt primiți ca slujitori ai Mitropoliei Basarabiei. Alții, care până mai ieri declarau fidelitate nestingherită Mitropoliei Moldovei, au părăsit mitropolia noastră fără să ceară carte canonică de eliberare, carte pe care o oferim fiecărui cleric care o solicită. Se cade, preafericirea voastră, să privim cu înțelepciune asupra unei situații vătămătoare ce se creează, situație față de care noi suntem deschiși la dialog și cooperare. Nu se va putea instaura pacea și ascultarea în acest teritoriu într-o așa situație. Ne dorim, părinte patriarh, să conviețuim în dragoste și pace cu Mitropolia Basarabiei, pledăm pentru un dialog constructiv, însă ne-am izbit întotdeauna de opacitate și înverșunare, întrucât unii pretinși sfetnici și pseudo-sfătuitori ai Mitropoliei Basarabiei, antrenați în lucrarea împăciurii instituțiilor noastre, au semănat necontenit zâzanie și discordie”, a adăugat mitropolitul Vladimir.

El a mai vorbit despre necesitatea „unui dialog frățesc”.

Este necesară, preafericirea voastră, ca implicarea Bisericii Ortodoxe Române în această rană sângerândă să fie una aducătoare de vindecare, prin mijlocirea unui dialog frățesc. (…) Nu banii vor liniști lucrurile în teritoriul dintre Prut și Nistru”, a mai comunicat mitropolitul Vladimir.

Scandalul dintre biserici ia proporții. Mitropolitul Vladimir, scrisoare către Patriarhul României: „Este dureros că salariul oferit influențează”

mitropolia.md

Scandalul dintre biserici ia proporții. Mitropolitul Vladimir, scrisoare către Patriarhul României: „Este dureros că salariul oferit influențează”

mitropolia.md

Biserica Ortodoxă din Moldova își menține statutul în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, în pofida îndemnului unor preoți de a adera la Patriarhia Română. Între timp, preoții continuă să părăsească Mitropolia Moldovei și să se alăture Mitropoliei Basarabiei. NewsMaker a povestit anterior despre confruntarea dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, „exodul” preoților și posibile scenarii de viitor.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste 50 de biserici au aderat la Mitropolia Basarabiei, iar tendința este una în creștere, a declarat în noiembrie 2023 secretarul Mitropoliei Basarabiei Constantin Olariu, pentru Radio Moldova.

În unul din cele mai recente cazuri, preotul Alexandru Noroșean din satul Stolniceni, raionul Hîncești, a fost oprit de a săvârși cele sfinte. Mitropolia Moldovei îl acuza de „neascultare şi nesupunere faţă de Biserica – Mamă”, dar și de „trecerea sub ascultarea altui episcop necanonic”. Potrivit Mitropoliei, „până ce nu va aduce pocăință” slujbele săvârșite mai departe de preotul Noroșean „nu sunt valabile”. De cealaltă parte, Mitropolia Basarabiei a precizat că preotul Noroșean a aderat la biserica ortodoxă română și a atenționat Mitropolia Moldovei că „declarațiile sfidătoare împotriva preotului din cadrul Mitropoliei Basarabiei pot fi catalogate drept neprietenoase”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: