Mitropolia Moldovei a publicat sâmbătă, 11 aprilie, un set de îndrumări privind săvârșirea slujbei de Înviere din acest an. Astfel, Sfânta Liturghie pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine. În cazul comunităților monahale, doar cu participarea obștii mănăstirești. În ceea ce privește preluarea focului sfânt și sfințirea alimentelor tradiționale, acestea ar putea avea loc la domiciliul credincioșilor sau în curtea bisericii, cu respectarea unor norme stricte.
Credincioşii sunt îndemnați să înalțe rugăciuni de acasă și să urmărească slujba praznicală la posturile TV și radio.
Fiecare parohie va coordona împreună cu administrația publică locală și inspectoratul de poliție din teritoriu modalitatea preluării Focului Sfânt și binecuvântarea prinoaselor din noaptea Învierii.
Mitropolia Moldovei recomandă slujitorilor bisericii ca în cazul localităților mici să se deplaseze la fiecare gospodărie.
O altă modalitate permisă este binecuvântarea în curtea bisericii, respectându-se toate normele de rigoare (să se intre câte trei persoane, să fie respectată distanța socială, fiecare creștin să poarte masca de protecție și să îmbrace mănuși igienice).
Persoanele în etate sunt îndemnate să evite ieșirea din casă, iar vecinii, rudele sau voluntarii din parohie sunt sfătuiți că le ofere credincioşilor vârstnici şi bolnavi cele sfințite în noaptea Învierii Domnului, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri etc.).
De asemenea, Mitropolia Moldovei a îndemnat credincioșii să respecte recomandările prevăzute în timpul stării de urgență.
Amintim că, în cadrul întrevederii dintre președintele Igor Dodon și mitropolitul Vladimir, care a avut loc săptămâna curentă, mitropolia s-a discutat inclusiv despre oferirea unui sprijin financiar pentru biserici din partea statului.
Purtătorul de cuvânt al mitropoliei, Victor Cheibaş, a declarat pentru NM că la ora actuală se discută despre sprijinul financiar pentru Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove. Potrivit acestuia, banii sunt necesari pentru asigurarea parohiilor care au încetat să mai activeze în timpul pandemiei.
„Pentru a achita datoriile, salariile neplătite etc.”, a declarat secretarul de presă al mitropoliei, menționând că subiectul este la nivel de discuții.