captură foto

Mitropolia Moldovei cheamă enoriașii la imunizare: „Vaccinându-ne, demonstrăm dragostea față de apropiații noștri” (VIDEO)

Mitropolia Moldovei îndeamnă enoriașii să se vaccineze împotriva noului tip de coronavirus. Un mesaj în acest sens a fost transmis de către secretarul Mitropoliei Vadim Cheibaș, în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat pe 26 iunie în fața Palatului Republicii, acolo unde a demarat un maraton de vaccinare anti-Covid.

Peste 3000 de oameni au venit pe 26 iunie la Palatul Republicii, unde a fost amenajat un punct de vaccinare anti-Covid. Potrivit organizatorilor, majoritatea doritorilor sunt persoane în etate, care optează pentru serul rusesc Sputnik V. Unii dintre ei au venit din raioanele țării, inclusiv din stânga Nistrului. Inițial, au fost alocate 3 000 de doze de vaccin Sputnik V. Ulterior, din cauza numărului mare de doritori, lotul a fost suplimentat cu 1000 de doze, donate de Mitropolia Moldovei.

Secretarul Mitropoliei Moldovei Vadim Cheibaș a îndemnat enoriașii să se imunizeze împotriva coronavirusului.

„Cele 1000 de vaccinuri oferite de biserica ortodoxă vor merge direct la enoriașii noștri, cei care sunt simpatizanți și membri activi ai bisericii ortodoxe din Moldova. Vreau să îndemn, pe această cale, toți enoriașii noștri, cei care, deocamdată, nu au reușit să se vaccineze, având în vedere informațiile care parvin suplimentar despre pericolul existent, în continuare, de infectare. Mai ales reieșind din circumstanțele noi ale epidemiei – îndemnăm pe cei care nu au reușit să se vaccineze, să o facă în continuare. Să nu se teamă de acest lucru, s-a demonstrat și este evident că, odată cu campaniile de vaccinare, s-a diminuat mult numărul de infectări și am reușit pentru o perioadă să revenim la așa-zisa „normalitate”, însă este important să nu o pierdem”, a declarat Cheibaș.

Fața bisericească a remarcat că imunizarea înseamnă grijă față de aproape, un principiu promovat de biserică.

„Principiile universale ale bisericii sunt dragostea față de aproape și față de Dumnezeu. Vaccinându-ne, nu facem altceva decât să demonstrăm această dragoste și corectitudine față de apropiații noștri și nu inversul – egoismul și indiferența, care deocamdată se menține în anumite cercuri ale societății noastre”, a conchis Cheibaș.

Până la ora 13:00, în cadrul maratonului de vaccinare care se desfășoară pe 26 iunie la Palatul Republicii, au fost imunizați 3 540 de oameni. Majoritatea au optat pentru serul Sputnik V.

Mitropolia Moldovei a publicat pe 28 mai o declarație cu privire la actul imunizării. Direcția mitropolitană subliniază că biserica nu este în măsură să se expună cu privire la „probleme de ordin strict medical” și că imunizarea este decizia personală a fiecărei persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: