Mitropolia Moldovei neagă că Patriarhia Moscovei i-a cerut să se roage pentru victoria Rusiei în războiul împotriva Ucrainei
Full Article 2 minutes read

Mitropolia Moldovei neagă că Patriarhia Moscovei i-a cerut să se roage pentru victoria Rusiei în războiul împotriva Ucrainei

Mitropolia Moldovei neagă că Patriarhiei Moscovei i-a cearut ca preoții din Moldova să se roage pentru victoria Federației Ruse în războiul declanșat mai bine de doi ani în urmă în țara vecină, Ucraina. Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) „dezaprobă” și „respinge” informațiile apărute în presă, referitor la o presupusă cerere în acest sens a patriarhului Kirill către mitropolitul Vladimir, și le califică drept o „provocare”. Mitropolia precizează că este independentă și autonomă și că nu este supusă „directivelor externe din partea unor factori de decizie”.

„Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove dezaprobă și respinge informațiile apărute în presă referitoare la presupusa cerere a Patriarhiei Moscovei de a se ruga pentru victoria Rusiei în actuala confruntare militară din Ucraina. Mitropolia Moldovei dorește să clarifice că nu a primit nicio solicitare oficială din partea Patriarhiei Moscovei la acest subiect”, anunță Mitropolia într-un comunicat oficial emis pe 2 aprilie.

În contextul „provocărilor”, Mitropolia Moldovei a îndemnat clerul și credincioșii să continue „călătoria duhovnicească a Postului Mare”, rugându-se cu smerenie „pentru pacea lumii, în conformitate cu tradiția și învățătura Bisericii Ortodoxe”: „Să ne rugăm cu toții pentru o bună înțelegere între popoare, fiind în profundă rugăciune alături de cei suferinzi”.

***

Precizăm că patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, este unul dintre susținătorii războiului declanșat de Kremlin în Ucraina. Acesta a calificat în repetate rânduri invazia rusă drept „bătălie împotriva forțelor răului”. În decembrie 2023, patriarhul Rusiei a fost inclus pe lista persoanelor date în urmărire penală, fiind acuzat că a „justificat războiul Rusiei”.

Ucraina, țară majoritar ortodoxă, a rupt legăturile sale cu instituțiile ortodoxe afiliate Rusiei, după declanșarea războiului.

La rândul său, mitropolitul Vladimir a condamnat războiul din Ucraina și a chemat la pace, încă din prima zi a invaziei. Capul Bisericii Ortodoxe din Moldova a îndemnat repetat oamenii și clericii să  se roage pentru „pacea lumii” și pentru „încetarea conflictului armat din Ucraina”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: