Mitropolitul Vladimir, apel „părintesc” în contextul recensământului: „Oferiți date precise”
Full Article 3 minutes read

Mitropolitul Vladimir, apel „părintesc” în contextul recensământului: „Oferiți date precise”

Mitropolitul Vladimir îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să se implice și să participe activ la recensământul populației și locuințelor, care se va desfășura până pe 7 iulie. Capul Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM) a făcut apel la cler și la credincioși să sprijine recenzorii în misiunea lor de a colecta date precise și să faciliteze accesul acestora. „Este un act de responsabilitate civică și morală”, a declarat mitropolitul Vladimir.

„Recensământul reprezintă o oportunitate unică de a contribui la modelarea viitorului nostru colectiv. Este un act de responsabilitate civică și morală, care ne permite să oferim informații esențiale pentru planificarea și dezvoltarea societății. Astfel, vă îndemn părintește să vă implicați activ în acest proces vital”, se menționează în textul apelului semnat de mitropolitul Vladimir.

Mitropolia a făcut apel la autorități și instituții „să acorde atenție sporită recenzorilor” și să se asigure că cei din urmă au resursele și accesul „adecvat pentru a îndeplini cu succes sarcina lor importantă”.

„Avem datoria morală de a contribui la binele comun și la dezvoltarea țării noastre. Participarea noastră activă la acest proces va contribui la fundamentarea deciziilor viitoare și la modelarea unui viitor mai prosper pentru noi toți”, susține mitropolitul Vladimir.

***

Pe 8 aprilie a fost dat startul recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a. Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

În timpul recensământului, cetățenilor li se cere numărul lor de identificare (IDNP) și numărul de telefon. De ce este nevoie de acest lucru și cum ne sunt protejate datele. Detalii AICI.

Cetățenii care vor refuza să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”. Detalii AICI.

Premierul Dorin Recean a declarat pe 10 aprilie că asupra întrebărilor de la recensământ „s-a lucrat foarte mult” și a chemat cetățenii să aibă o atitudine responsabilă. Precizările au fost făcute, a menționat Recean, în contextul declarațiilor unor politicieni „care s-au făcut experți în recensământ” și care „se dau cu părerea în ceea ce privește întrebările” chestionarului. Detalii AICI. Cum și cine a alcătuit întrebările de la recensământ? Detalii AICI.

Recensământul este finanțat din bugetul de stat, dar și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, în special Uniunea Europeană și UNFPA care oferă BNS suport tehnic și financiar. Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane 75 de mii de EUR, dintre care 2 milioane sunt oferite de UE, iar 75 mii euro din partea UNFPA. Acesta este cel de-al 3-lea recensământ de la declararea independenței Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: