Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și al întregii Moldove solicită Guvernului să ia în considerare oferirea compensațiilor pentru plata facturilor pentru gaz în cazul bisericilor, la fel cum se întâmplă cu consumatorii casnici. O adresare în acest sens a fost făcută publică pe 17 noiembrie.
„Tariful majorat la gaze pune în dificultate marea majoritate a bisericilor și mănăstirilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Prețul de 11,08 lei pentru un metru cub de gaze este o problemă pentru comunitățile care și cu vechiul tarif cu greu făceau față achitării facturilor. Biserica noastră a fost întotdeauna aproape de nevoile credincioșilor, împletindu-și misiunea duhovnicească cu filantropia și grija pentru aproapele. Având în vedere că majoritatea bisericilor din localități și din mănăstiri au sisteme de încălzire cu gaze, la actualul tarif cheltuielile pentru comunitățile bisericești devin foarte mari”, a argumentat mitropolitul Vladimir.
Capul bisericii ortodoxe din Moldova a mai menționat că, întrucât credincioșilor de la sate nu le vor ajunge bani pentru a-și achita propriile facturi pe timpul iernii, există riscul ca pentru facturile la gaz ale bisericilor problema să fie una enormă.
„Reiterăm că Bisericile nu aparțin preoților, ci comunităților, iar marea lor parte peste 700 – sunt monumente ocrotite de stat – respectiv constituie patrimoniul național, de aceea instituțiile statului, preocupându-se de cetățeni, ar fi bine să ia în considerare și problema facturilor la gaze ale bisericilor. O inițiativă în acest sens ar fi ca, în urma cererilor depuse, bisericilor și mănăstirilor să li se aplice aceleași compensații ca și consumatorilor casnici, ținând cont de faptul că bisericile sunt unități non-profit”, a menționat mitropolitul.
Am solicitat un comentariu din partea Executivului, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.
***
Pe 17 noiembrie, Guvernul a aprobat avizul unic privind compensarea diferenței de tarife pentru consumul de gaze naturale și energie termică, urmare a majorării costurilor respective. Aceasta vizează doar consumatorii casnici, nu și agenții economici și sunt valabile până în martie 2022.