Guvernul va compensa diferența de tarife pentru gaz și căldură până în martie 2022
Full Article 3 minutes read

Guvernul va compensa diferența de tarife pentru gaz și căldură până în martie 2022

În cadrul ședinței din 17 noiembrie, cabinetul de miniștri a aprobat avizul unic privind compensarea diferenței de tarife pentru consumul de gaze naturale și energie termică, urmare a majorării costurilor respective. Aceasta vizează doar consumatorii casnici, nu și agenții economici și sunt valabile până în martie 2022.

Potrivit proiectului, Guvernul va compensa diferența de tarif pentru consumul de gaze, în perioada noiembrie 2021-martie 2022, după cum urmează: pentru primii 50 metri cubi consumați, vor fi compensate 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021, iar pentru următorii 100 metri cubi consumați  – 50% din diferența respectivă. De aceste compensații vor beneficia circa 746 mii de consumatori casnici.

În ceea ce privește compensațiile la energia termică, pentru prima gigacalorie consumată, Guvernul va compensa 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021.

Pentru implementarea proiectului, în proiectul de lege privind modificarea legii bugetul de stat pentru anul 2021 nr. 258/2020, sunt prevăzute cca. 210 milioane lei și concomitent în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022, cca. 900 milioane lei.

Fără compensații pentru agenții economici

De compensații nu vor beneficia, însă, și agenții economici.

„Luând în considerație că am negociat un preț bun, care este de două ori mai mic decât prețul de piață, și care este mai mic și decât prețul la gazele naturale în regiune, acest program de compensații se va limita la consumatorii casnici”, a răspuns Natalia Gavrilița la întrebările jurnaliștilor, în cadrul conferinței din 10 noiembrie.

În context, Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR) a anunțat că prețurile din meniurile cafenelelor, barurilor și restaurantelor vor crește cu  30%.

***

La începutul lunii noiembrie, ANRE a aprobat tariful temporar la gazele naturale. Astfel, tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Pe 10 noiembrie, Executivul a anunțat un pachet de compensare financiară pentru 5 luni în mărime totală de 1,6 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că absolut toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații pentru plata gazelor și a încălzirii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: