parlament.md

„Moldova a bătut toate antirecordurile posibile”. Comuniștii și socialiștii vor depune o moțiune de cenzură contra Guvernului Recean

Fracțiunea parlamentară Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) inițiază procedura de moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean. Proiectul moțiunii de cenzură va fi înaintat în Parlament la următoarea ședință legislativă. Precizările au fost făcute de deputatul socialist Vlad Batrîncea în cadrul unei conferințe de presă din 25 septembrie.

Batrîncea a declarat că BCS a demarat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului pentru că acesta nu ar fi „capabil” să gestioneze criza economică din Moldova.

Economia națională se află într-o cădere liberă. Agricultura este în prag de faliment și Republica Moldova nu mai este competitivă, nici pe piața internă, nici pe piața externă. Guvernul nu are nicio poziție politică în acest sens. (…) Guvernul de astăzi nu este capabil să nască nicio idee economică fezabilă, clară, care să fie pe înțelesul oamenilor. (…) Ei comentează orice subiecte de ordin ideologic, luptă cu propaganda, luptă cu proprii cetățeni, cu opoziția. Mereu găsesc vinovatul, însă, dragi guvernanți, voi sunteți cei care purtați răspundere și responsabilitate pentru aceste eșecuri. Republica Moldova a bătut toate antirecordurile posibile și imposibile. (…) Datoria istorică a Republicii Moldova a atins cote istorice, nici în anii ’90 nu am avut asemenea cifre”, a spus el.

Deputatul socialist a menționat că vor înainta moțiunea de cenzură în Parlament săptămâna viitoare. Tot atunci, potrivit lui Batrîncea, fracțiunea își va prezenta și soluțiile pentru redresarea economiei naționale.

Atunci când vom înainta, la următoarea ședință a Parlamentului, moțiunea de cenzură, vom prezenta și un set de soluții anticriză, deoarece noi, socialiștii, împreună cu colegii de bloc, comuniștii, de un an de zile suntem activi în elaborarea planului național anticriză. Pentru că înțelegem că este puțin a critica, pentru că cineva pe viitor trebuie să-și asume responsabilitatea pentru această situație și să vină cu măsuri clare privind gestionarea acestei moșteniri”, a spus parlamentarul.

Amintim că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat în iulie 2023 că inițiază elaborarea proiectului de moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean, pentru ca ulterior să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate. BCS și-a argumentat inițiativa prin faptul că actuala formațiune de guvernământ și Guvernul Recean ar fi adus Moldova la o stare precară. De cealaltă parte, PAS a declarat atunci că guvernările anterioare sunt direct responsabile de faptul că Moldova rămâne în continuare o țară vulnerabilă. Detalii AICI.

***

Moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului poate fi inițiata de cel putin 1/4 din numarul deputaților aleși. Moțiunea de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: