Moldova a preluat de la Bulgaria președinția Inițiativei Central Europene 
Full Article 2 minutes read

Moldova a preluat de la Bulgaria președinția Inițiativei Central Europene 

Republica Moldova a preluat de la Bulgaria, președinția în exercițiu în cadrul Inițiativei Central Europene (ICE) pentru anul 2023. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Vladimir Cuc a participat la Reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale ICE, care s-a desfășurat la Sofia.

Discuțiile în cadrul Reuniunii Ministeriale au fost dedicate consecințelor războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, impactului acestuia asupra țărilor din regiunea central-europeană, inclusiv asupra stabilității regionale și perspectivelor de integrare europeană a țărilor în regiune.

Secretarul de stat Vladimir Cuc a relatat despre sprijinul acordat de către țara noastră refugiaților ucraineni, precum și eforturile de facilitare a tranzitului cerealelor din Ucraina spre piețele externe.

De asemenea, oficialul moldovean a comunicat despre impactul crizei energetice asupra Republicii Moldova, făcând un apel către statele participante la ICE să intensifice cooperarea în vederea diversificării surselor și căilor de transportare a resurselor energetice.

„În contextul exercitării președinției ICE în 2023, Republica Moldova va acorda atenție specială promovării proceselor de integrare europeană a statelor-membre ale Inițiativei care nu fac parte din UE. De asemenea, țara noastră va depune eforturi pentru implementarea unor proiecte și inițiative concrete cu impact tangibil pentru regiune și, nemijlocit, pentru Republica Moldova”, comunică reprezentanții MAEIE.

În cadrul Reuniunii Ministeriale a fost adoptată și o Declarație, prin care a fost condamnată agresiunea nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Totodată a fost exprimat sprijin poporului ucrainean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: